V Iráku vybuchla vojenská základna. Kdo za útokem stojí, není jasné

před 1 týden 24

Iráckou vojenskou základnu ležící zhruba 50 kilometrů jižně od Bagdádu zasáhl rozsáhlý výbuch. Oznámily to irácké Lidové mobilizační síly (PMF), které základnu využívají.

Podle zdrojů agentury Reuters byl výbuch důsledkem vzdušného úderu. Zdroje z nedaleké nemocnice pak uvedly, že v důsledku výbuchu zemřel jeden příslušník PMF a šest dalších utrpělo zranění.

Lidové mobilizační síly jsou sice formálně součástí irácké armády, ale sdružují několik desítek militantních skupin, většinou proíránských, z nichž některé jednají ve velké míře nezávisle. Některé frakce PMF se v době izraelské vojenské kampaně v Pásmu Gazy podílely na raketových a dronových útocích na americké síly v Iráku, začátkem února však tyto útoky přerušily, píše Reuters.

Jak uvedly PMF ve svém prohlášení, výbuch způsobil hmotné škody a zranění a nyní probíhá vyšetřování, kdo za akcí stojí. „Dva bezpečnostní zdroje uvedly, že není známo, kdo je za letecký útok zodpovědný. Americký představitel uvedl, že v Iráku neproběhla žádná vojenská aktivita USA,“ uvedla agentura Reuters.

Přečtěte celý článek