V Íránu se ozvaly exploze, protivzdušná obrana je v akci. Jde o útok Izraele, tvrdí zdroj z USA

před 1 týden 23

Žádné zprávy o škodách zatím nejsou. Íránští představitelé podle agentury Reuters uvedli, že situace je normální, k Íránu nebyly vyslány žádné střely. Četná jaderná zařízení v zemi jsou podle zdrojů íránských médií v bezpečí.

ČTĚTE TAKÉ: Stojíme na prahu třetí světové války? Experti řekli, jak velká je hrozba ničivého konfliktu

Tři výbuchy se ozvaly severozápadně od města Isfahán, metropole stejnojmenné provincie ležící zhruba 340 kilometrů jižně od Teheránu, uvedla íránská polooficiální agentura Fars. Nedaleko tohoto místa se podle ní nachází vojenská základna. Fars později uvedla, že nad Isfahánem byly okolo 2:30 SELČ pozorovány tři drony, které ve vzduchu sestřelila protivzdušná obrana.

O izraelském útoku na Írán v noci na pátek hovořili nejmenovaní američtí činitelé, uvedly agentura Reuters či stanice CNN a ABC News. Detaily nesdělili. Nejde o jaderné cíle, řekl ale CNN nejmenovaný americký úředník. Rozsah cílů nebyl „nikdy přesně specifikován, ale jaderné a civilní lokality mezi ně nepatří,“ dodal druhý.

Izraelská armáda na dotaz CNN o zprávách o explozích v Íránu uvedla, že „v tuto chvíli nemá žádný komentář“.

Na Blízkém východě se ještě více vyostřila napjatá situace poté, co Írán minulý víkend poprvé přímo zaútočil na Izrael. Na židovský stát vyslal na 300 raket a útočných dronů. Izrael a jeho spojenci jich 99 procent zlikvidovali, škody vznikly minimální.

Írán v pátek pozastavil lety do Teheránu, Isfahánu či Šírázu a dalších měst na západě, severozápadě a jihozápadě země, píše CNN. Nejméně osm letů bylo podle serveru FlightRadar24 odkloněno mimo íránský vzdušný prostor. Protivzdušnou obranu Írán aktivoval v několika provinciích.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry z fronty. Granát z dronu spadl okupantovi na hlavu, odrazil se od helmy a vybuchl

Přečtěte celý článek