Zemřel přední český lékař. Odborník evropského formátu se skvělým humorem, truchlí kolega

před 1 měsíc 36

„Smutných zpráv máme v naší nemocnici v posledních týdnech více, než bychom chtěli. V neděli 10. března zemřel náš vážený kolega, lékař a kamarád MUDr. Pavel Barsa, Ph.D,“ napsala na svém facebookovém profilu Krajská nemocnice Liberec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výskyt zvláštních nemocí souvisí s migrací, tvrdí lékařka. EU vyčetla podceněné testování

Dojemnou vzpomínku sdílel také přednosta Neurocentra MUDr. Pavel Buchvald. „Pavel celý svůj profesní život zasvětil neurochirurgii a především spondylochirurgii. Vždy byl houževnatým a hluboce přemýšlejícím lékařem, který se díky své inteligenci, doplněné širokým vzděláním a přehledem, vypracoval na uznávaného odborníka evropského formátu,“ sdělil Buchvald.

Podotkl, že jeho příkladná vědecká aktivita se promítla do celé řady citačně ceněných publikací. „Jeho přednášky patřily vždy k absolutním vrcholům odborných setkání nejrůznějších úrovní. Pavel zaslouženě zastával řadu významných postů ve Spine Society of Europe, byl členem redakčních rad řady odborných vědeckých časopisů a v neposlední řadě byl úřadujícím předsedou výboru České spondylochirurgické společnosti JEP,“ popsal Buchvald. Dodal, že nedávný vznik sítě spondylochirurgických center v ČR bude nesmazatelně spojen s jeho jménem.

Pavel Barsa své zkušenosti předával kolegům. „Vedle Pavla vyrostla medicínsky celá řada našich lékařů a je obrovskou ztrátou, že jeho osobní vliv na jejich rozvoj skončil tak předčasně. Osobně budu vždy vzpomínat na Pavla jako na člověka veselé povahy se svérázným smyslem pro humor, který byl vždy okamžitě schopný se vážně zamyslet i nad tím nejbanálnějším problémem a dlouho o něm filozofovat. Naše disputace a rozhovory byly někdy dlouhé, ale vždy obohacující a poučné. Budou mi moc chybět,“ napsal Buchvald.

Smutní kolegové i pacienti

Vzpomínky v komentářích sdíleli i další kolegové. „Bylo mi ctí s tak skvělým člověkem pracovat. Jednou se zase sejdeme nahoře,“ napsala jedna z uživatelek v komentářích. „Skvělý doktor. Jsem ráda, že jsem měla možnost ho poznat a pracovat s ním. Na neurochirurgii bude nesmírně chybět,“ uvedla jiná uživatelka. „Jsem velmi vděčná za to, že jsem mohla pracovat s tak skvělým lékařem. On a jeho osobitý humor nám budou moc chybět,“ napsala jeho kolegyně.

Na uznávaného lékaře vzpomínají také jeho pacienti. „Tato smutná zpráva se mě velice dotkla. Doktor Barsa mi v roce 2011 operoval páteř a operace se velice zdařila, díky jemu jsem do dneška v úplné pohodě,“ sdělila jedna z uživatelek v komentářích. „Manželovi zachránil život, s úctou budeme vzpomínat,“ napsala další. „Pane doktore, znovu díky, že dnes chodím. Díky za mamku, že se hýbe, díky za vaši empatii, humor... Rodině upřímnou soustrast,“ dodala jiná pacientka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel a tuberkulóza útočí. Podcenili jsme migraci, má jasno Prymula a volá po testech

Přečtěte celý článek