„Tyto historické prostory mne okouzlily. Mají neoddiskutovatelný genius loci. Z každého zákoutí tu dýchá historie našeho regionu. A jelikož k našemu kraji patří víno, tak jsem se rozhodl, že v těchto úžasných prostorách otevřu první slovácký klášterní vinný bar,“ popisuje dlouholetý profesionální barman, jak myšlenka na netradiční podnik vznikla.
Tehdy však nynější provozovatel netušil, kolik práce jej čeká.

„Strávil jsem dlouhé měsíce opravami. Tam vlhlo zdivo, jinde nefungovalo osvětlení a někde bylo zase potřeba opravit vybavení. Na to raději už ani nechci vzpomínat,“ říká Pavel Vaďura s tím, že výsledek však stál za všechnu tu dřinu.
Dnes v nejstarších sklepních prostorách na Slovácku může každý návštěvník ochutnat sedm desítek druhů vín. Zážitkem jsou nejenom samotné prostory, ale také způsob, kterým se v klášterním vinném baru degustuje.
„Instaloval jsem přímo do sklepních prostor pět velkých samoobslužných automatů By The Glass. Je to nový a částečně pořád netradiční způsob koštu, kdy si u vchodu nabijete speciální kartu třeba za dvě stovky a jdete s ní do sklepa k automatům. U nich si vyberete víno, které chcete zkusit, vložíte kartu do automatu zvolíte velikost vzorku a ten vám sám nateče přímo do sklenice,“ popisuje provozovatel, který takto nabízí vína od 13 vinařů ze slovácké podoblasti.
K vínu patří i dobré jídlo
Otevřené láhve se v samoobslužných automatech uchovávají pod potravinářským dusíkem, což zajišťuje, že hroznový mok vydrží tři týdny ve stejném stavu jako když si jej člověk právě otevře.
„Několikrát se mne také lidé ptali, co dělám s lahví, která tu zůstane déle než tři týdny. Na to ale neumím odpovědět. Takovou lahev jsme tu ještě neměli,“ směje se Pavel Vaďura s tím, že návštěvníci mohou degustovat vzorky tří velikostí.

„Je to deci, půldeci a 0,02 deci,“ dodává provozovatel.
Vína jsou v automatech řazena podle zbytkového cukru. Každý automat tak začíná nejsušším vínem, pak se pokračuje přes polosuché až po sladké. Na konci jsou vína růžová a červená. Samotné automaty pak mají i teplotní zóny, takže lahve jsou v nich uchovávány v odpovídající teplotě.
Kromě koštů spustili i večery s vinaři
Součástí vína v automatech je QR kód, který člověka přesměruje do katalogu vín.
„Právě ten je vlastně takovým naším e-shopem. Ale lidé u nás mohou nejenom koštovat z automatů, nakupovat přes e-shop, ale pokud se do nějakého konkrétního vína zamilujete, tak si řeknete a my vám otevřeme celou láhev. A jelikož k dobrému vínu patří i dobré jídlo, tak se můžete spolehnout, že to u nás také dostanete. Už jsme tu měli několik firemních akcí a večírků a myslím, že všichni byli velmi spokojeni,“ říká Pavel Vaďura.

Mimo originální košty spustil také večery s jednotlivými vinaři, kteří své víno do samoobslužných automatů dodali. Obří sklepní prostory umožňují, že zde může degustovat až sedmdesát lidí najednou, přesto provozovatel doporučuje větší akci, nebo individuální návštěvu domluvit přes kontakty na webových stránkách.
„Po předchozí domluvě umíme přizpůsobit i otvírací hodiny, které jsou běžně jen od středy do soboty od 18 hodin do půlnoci,“ uzavřel Pavel Vaďura.