Rusko přestane od začátku března na šest měsíců vyvážet benzin. Výjimku bude mít jen několik států

před 1 měsíc 49

Rusko zakáže od 1. března na šest měsíců vývoz benzinu. Chce tak mít jistotu, že má dostatek benzinu v době, kdy je naplánovaná údržba rafinerií a poptávka od spotřebitelů a zemědělců roste. Zprávu, o které jako první informovala agentura RBC, potvrdila mluvčí místopředsedy vlády Alexandra Novaka.

Moskva 8:40 27. února 2024 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzínu (ilustrační foto)

Tankování benzínu (ilustrační foto) | Foto: Jiří Fröhlich | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Rusko, které patří mezi největší producenty ropy na světě a už déle než dva roky vede agresivní válku proti sousední Ukrajině, již dříve zavedlo podobný zákaz od září do listopadu loňského roku.

Benzin a nafta v Česku podražily. Stojí nejvíc od poloviny loňského listopadu

Číst článek

Cílem bylo řešit vysoké domácí ceny a nedostatek pohonných hmot. Výjimku měli pouze čtyři bývalí členové Sovětského svazu, kteří jsou zároveň členy Euroasijské hospodářské unie (EAHU) – Bělorusko, Kazachstán, Arménie a Kyrgyzstán, upozornila agentura Reuters.

Tentokrát se nebude zákaz vztahovat nejen na členy EAHU, ale také na Mongolsko, Uzbekistán a dvě Ruskem podporované separatistické oblasti Gruzie – Jižní Osetii a Abcházii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přečtěte celý článek