V mysteriózním thrilleru Smršť čelí hlavní hrdinové svým největším strachům

před 1 měsíc 70

foto Zleva režisér Peter Bebjak, herci Michal Režný, Anna Geislerová, Tomáš Maštalír a producent Rasťo Šesták pózují před premiérou česko-slovenského filmu Smršť, 20. března 2024, Praha.

Praha - V mysteriózním thrilleru Smršť režiséra Petera Bebjaka se musí hlavní hrdinové, manželé Martin a Pawla, postavit svým největším strachům. Daleko od civilizace si chtějí odpočinout a dát do pořádku svůj vztah, dovolenou ale naruší příchod tajemného balíku. Česko-slovenský snímek, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy Jozefa Kariky a v němž hlavní role ztvárnili Anna Geislerová a Tomáš Maštalír, dnes tvůrci představili novinářům. Do českých kin snímek dorazí 4. dubna.

Hlavními hrdiny filmu jsou forenzní psycholog Martin Lang a jeho manželka Pawla. V lázních daleko v horách chtějí dát do pořádku svůj vztah, který prochází vážnou krizí. Rutinu ale naruší příchod balíku s důkazním materiálem z tragického případu, který Langovi poslal kolega psycholog.

Žádá po Langovi pomoc ohledně mladíka podezřelého ze zabití čtyř lidí. Ten se snaží vyšetřovatele přesvědčit, že byl ke všemu přinucený a viníkem je takzvaný halný vítr, tedy teplý nárazový vítr, který může způsobit značné škody. Údajně působí i na lidi, může být příčinou migrén či nespavosti. Lang se zpočátku zdráhá, postupně se ale do případu ponoří.

Režisér Bebjak dnes novinářům řekl, že film oproti knižní předloze doznal autorských úprav, Karika mu dal podle jeho slov volnou ruku. "Sám Jozef říkal, že film začíná tam, kde kniha končí," řekl režisér. Film se odehrává v kulisách Lázní Sliač, které se nacházejí ve středním Slovensku. Funkcionalistická architektura doplňuje podle tvůrců náladu příběhu a vztah hlavních hrdinů.

Režisér Bebjak točí jak na Slovensku, tak v Česku, kde natočil například krimiseriál Případy 1. oddělení, minisérii Herec s Janem Cinou v hlavní roli nebo divácky úspěšný kriminální seriál Devadesátky. Jeho třídílná série Spravedlnost byla oceněna Českým lvem. V minulosti natočil film na motivy Karikova bestselleru Trhlina. Kniha na Slovensku získala ocenění Platinová kniha za více než 25.000 prodaných výtisků, film se stal nejnavštěvovanějším slovenským titulem během premiérového víkendu.

Přečtěte celý článek