Autoři komiksu Afterpunk nabízejí různé pohledy na postapokalyptický svět

před 1 měsíc 47

foto Zleva Jonáš Ledecký a Michal Suchánek pokřtili komiks Afterpunk, 14. března 2024, Praha.

Praha - Zástupci současného českého komiksu Michal Suchánek a Jonáš Ledecký nabízejí ve společném díle Afterpunk různé pohledy na postapokalyptický svět. Zatímco o výtvarnou stránku projektu se oba podělili, scénáře k souboru deseti povídek napsal Ledecký. Téměř každá se odehrává ve světě postiženém jinou apokalypsou. Komiks dnes představili v pražském knihkupectví Luxor.

"Když jsme se s Michalem (Suchánkem) seznámili a zašli spolu na pivo, zjistili jsme, že nás spojuje víc než to, že nás baví kreslit," řekl ČTK Ledecký. "První nápad na tento projekt vznikl v roce 2019. Napsal jsem první dvě povídky, které byly představené na festivalu sci-fi filmů Future Gate a Michal mi řekl, že už jich na knihu zbývá jenom osm. Tak jsem se pustil do psaní a musím říct, že se mi ještě s nikým tak dobře nespolupracovalo jako s Michalem, protože on opravdu rozumí komiksovému vyprávění," dodal.

Součástí knihy s deseti povídkami, jejichž děj se odehrává po zániku světa, jak ho známe, je i galerie plakátů, obálek, nákresů, náčrtů a nápadů autorů.

Zatímco v minulosti Ledecký a Suchánek stavěli na dílech a scénářích jiných autorů, nyní z rozličných sci-fi a hororových vizí vytvořili nový svérázný žánr. S označením afterpunk přišel Ledecký, který vycházel ze subžánru sci-fi cyberpunk. Ten je zasazen do futuristického prostředí a je charakteristický "kombinací společenské spodiny a pokročilé technologie".

"Chtěl jsem naši postapokalyptickou práci pojmenovat nějakým druhem punku. Tak jsem přišel na afterpunk, protože postpunk by zněl jako to, co běžně prožíváme na pobočkách České pošty," rozesmál přítomné Ledecký.

Kreslíř a scenárista Ledecký adaptoval povídky Karla Čapka ve sborníku Kapsy, vzal čtenáře do historie v díle Karel IV: Pán světa, napsal knížku pro děti Tulínkovi a také dělal obálku pro českou verzi speciálního dílu Znovuzrození hrdinů DC – Liga spravedlnosti 4.

Suchánek je mimo jiné autorem sborníku Děsivé radosti stvořeného podle povídek Ondřeje Neffa. Suchánkovi se podařilo proniknout i do celosvětového projektu Batman: Svět, kde se Štěpánem Kopřivou nejen stvořil povídku, ve které Batman navštíví socialistickou Prahu osmdesátých let, ale nakreslil i obálku.

Afterpunk vydalo Nakladatelství Crew. Podle jeho ředitele Petra Litoše čtenáře pravděpodobně okamžitě zaujme kresba obou autorů. "Scénáře rozhodně nejsou jen záminkou ke kreslení epických scén," poznamenal.

Nakladatelství Crew je podílem na trhu a počtem titulů největším komiksovým nakladatelstvím v ČR. Momentálně vydává tituly od Marvelu, DC Comics, Image, Dark Horse a evropskou tvorbu, a to v edici Mistrovská díla evropského komiksu. Na tuzemském trhu prosazuje i japonskou mangu a dětské tituly pod hlavičkou Crew Kids.

Od fanouškovských počátků 90. let se komiks v Česku rozšířil natolik, že je součástí edičních plánů většiny nakladatelství. V roce 2019 v Praze vznikla Česká akademie komiksu. Od roku 2007 se udílejí komiksové Ceny Muriel.

Přečtěte celý článek