Mikulecký: Islámský stát se stal lacinou franšízou. Díl viny za útok má i Putin, míní Šedivý

před 4 týdny 31

K pátečnímu útoku v Moskvě, při kterém zemřelo nejméně 137 lidí, se přihlásil Islámský stát. Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého mohla být důvodem teroru ruská podpora protivníků organizace. „Islámský stát deklaroval cíl provést útok na Rusko, které podporovalo a stále podporuje jeho protivníky. Druhý důvod, proč se to odehrálo právě teď, je jednoduchá kalkulace, která vychází z toho, že Rusko je v současné době významně zaměstnáno na Ukrajině,“ popsal Šedivý ve vysílání CNN Prima NEWS. Podotkl, že důsledkem války je i oslabení vnitřní bezpečnosti. „Proto si vyhodnotili, že takový útok bude poměrně dost úspěšný a bohužel také úspěšný byl,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útok na civilisty? Neomluvitelný, řekl Rakušan k činu v Moskvě. Hrůzný, dodal Vystrčil

Bezpečnostní expert Milan Mikulecký ale podotkl, že Islámský stát už není to, co býval. „Islámský stát v dnešní podobě nemůžeme srovnávat s Islámským státem v dobách jeho největší slávy, kdy zaútočil na cíle například ve Spojených státech, kdy ho vedl Usáma bin Ládin. Dnes se z něj stala spíš taková laciná franšíza, kdy celá řada islamistických skupin používá jeho ochrannou známku, aby si dodaly vážnosti,“ sdělil Mikulecký. Podotkl, že Islámský stát je jako celková organizace na ústupu, a tak i pro něj je výhodné, pokud se k němu jakýkoliv takový teroristický útok naváže.

Vyšetřování na ruské straně se podle něj zaměří také na to, jak mohlo dojít k celé řadě pochybení, ke kterým došlo. „V koncertním sále například nefungovaly bezpečnostní rámy, které jsou jinak v činnosti. Pracovníci bezpečnostních služeb, kteří v sále každý den běžně jsou, nebyli k dispozici a zásahové jednotky dorazily až hodinu poté, co útok začal,“ popsal bezpečnostní expert. Podezřelé z útoku nyní čeká soud.

Podle Šedivého nese díl viny i ruský prezident Vladimir Putin. „Nerespektoval varování, která přicházela ze Západu,“ podotkl. S tím souhlasí i Mikulecký. „Mediální pokrytí z ruské strany nebylo úplně šťastné. Na druhou stranu je nutné říct, že vyloučit jakýkoliv teroristický útok na takzvaný měkký cíl je téměř nemožné nejenom v demokratických státech, ale i v těch autoritářských, jako je dnešní Ruská federace. Něco takového můžete vyloučit pouze v tuhé diktatuře, jako je Severní Korea,“ popsal Mikulecký.

Přečtěte celý článek