V Olomouci bude republikový sněm hnutí STAN, není volební

před 4 týdny 34

foto Ilustrační foto - Společné sledování výsledků komunálních a senátních voleb volebního štábu hnutí STAN, 24. září 2022, Praha. Předseda STAN Vít Rakušan.

Praha - V Olomouci dnes bude třináctý republikový sněm hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Sněm není volební, nové vedení si bude STAN volit v příštím roce. Hnutí se dnes bude věnovat nadcházejícím evropským a krajským volbám. Z hostů promluví například premiér Petr Fiala (ODS), sdělila ČTK mluvčí hnutí Sára Beránková.

K dalším hostům jednodenního sněmu bude patřit předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nebo poslanec a místopředseda TOP 09 Michal Kučera. Za Piráty předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš pošle videozdravici. Jako host se zúčastní předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj a liberecký hejtman Martin Půta.

Část sněmu bude věnována červnovým volbám do Evropského parlamentu, do kterých STAN kandiduje v čele s ekonomkou a bývalou prezidentskou kandidátkou Danuší Nerudovou. V odpoledním bloku plánuje hnutí představit lídry a priority do krajských voleb, které se v Česku uskuteční na podzim.

Hnutí bylo zaregistrováno 19. srpna 2004, nejprve jako Nezávislí starostové pro kraj, současný název nese od února 2009. Hnutí se podílelo v letech 2010 až 2013 na koaliční vládě Petra Nečase (ODS), od prosince 2021 je členem koaliční vlády Petra Fialy. V kabinetu má čtyři zástupce. Předseda Vít Rakušan je prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra, ministrem školství je Mikuláš Bek, ministrem průmyslu a obchodu Jozef Síkela a ministrem pro evropské evropské záležitosti Martin Dvořák.

Přečtěte celý článek