V Plzni se v pátek podvaatřicáté rozdají hudební ceny Žebřík

před 4 týdny 69

foto Ilustrační foto - Vyhlášení hudebních cen Žebřík, 31. března 2023 Plzeň. Zpěvák roku Marek Ztracený.

Praha - Skupina Chinaski, Michal Hrůza s kapelou Hrůzy, minulý objev Tereza Balonová nebo legenda české hudební scény Jiří Suchý vystoupí v pátek 5. dubna v plzeňském areálu DEPO2015 při bezmála šestihodinovém slavnostním večeru vyhlašování hudebních cen Žebřík. Anketa se letos koná podvaatřicáté, řekl dnes novinářům ředitel cen Jarda Hudec.

"Celkem předáme 27 cen v devíti kategoriích na základě hlasování hudebních fanoušků a tradičně jednu cenu pro osobnost Žebříku. Oceňujeme, to je specifikum Žebříku, první tři v každé kategorii, není to pouze o vítězi," řekl Hudec. Programem bude provádět Marek Taclík a Žofie Dařbujánová.

Na základě hlasování v kategoriích zpěvák, zpěvačka, skupina, objev, album, skladba, videoklip, akce a film za rok 2023 dostal nejvíce nominací Marek Ztracený, který má šanci uspět ve čtyřech kategoriích. Tři nominace získala Ewa Farna, dvě nominace mají David Koller, David Stypka, Chinaski, J.A.R. či Kateřina Marie Tichá. Šanci na cenu mají také například Jelen, Lucie, Mňága a Žďorp, Gaia Mesiah, Ben Cristovao, Jamaron, Dymytry, Michal Hrůza, Tomáš Klus, Vojtěch Dyk, Anna K či Lenny. "Máme informace, že většina oceněných by si měla pro cenu přijít," řekl Hudec.

Zhruba hodinové koncerty bude mít kromě Hrůzy a Chinaski také plzeňský rodák Suchý. "Do Plzně se samozřejmě těším, protože tam patřím. Nebýt Plzně, tak jsem se neměl kde narodit. Chystám takový velmi komorní částečně improvizovaný koncertík. Něco, s čím jezdíme po vlastech českých. Zájezdy už silně omezuji na minimum a vybírám si jen ty nejdůležitější, neb jsem stár a pozvolna mě opouští mládí, takže plzeňský koncert je výjimečný. Začínám se šetřit, začínají se ozývat drobné chorůbky starců a já si na ně musím zvykat, nechci se uštvat," řekl ve videopřenosu Suchý.

Svůj letošní první koncert odehraje na Žebříku kapela Chinaski, která letos slaví 30 let a čekají ji koncerty na studentských majálesech, v létě na putovním festivalu Hrady a v prosinci dva velké koncerty v O2 areně. "Nejraději hrajeme nové věci, takže převážná část koncertu na Žebříku budou nové písničky z poslední desky, třeba skladba Smůla. Zahrajeme ale i starší věci," slíbil frontman Michal Malátný. Kapela už v minulosti na Žebříku posbírala několik cen, stejně jako Michal Hrůza. "Přiznám se, že ty ceny nemám spočítané, ale to není tím, že bych si nevážil této ankety, ale myslím si, že různá ocenění je spíš takové upozornění, že ta naše tvorba je vnímaná. Ale hudba není sport a první, druhé, třetí nebo páté místo není důležité. Důležité je, co tady ten interpret, textař, skladatel zanechá," řekl Hrůza.

Loni v anketě Žebřík uspěli skupina Vypsaná fixa a za album Posledné veci a skladbu Nejsi sám zesnulý zpěvák Miroslav Žbirka. Mezi zpěváky obhájil prvenství Marek Ztracený, stejně jako vítězná zpěvačka Ewa Farna. Speciální cenu pořádajícího magazínu iReport obdržel Michal Pavlíček. Na vyhlášení ankety chodí každoročně přes tisíc platících diváků a další hosté. Poslední vstupenky jsou stále k mání, dodal Hudec.

Přečtěte celý článek