V polských regionálních volbách vyhrála opozice, mocensky však asi posílí Tuskova strana

před 3 týdny 29

před 52 mminutami|Zdroj:

ČTK

,

onet.pl

Polská opoziční strana Právo a spravedlnost (PiS) sice v nedělních regionálních a komunálních volbách získala nejvíce hlasů, vládnoucí proevropská Občanská koalice (KO) premiéra Donalda Tuska ovšem podle všeho ovládne deset ze šestnácti vojvodství. Sčítání hlasů v pondělí stále pokračuje, agentura DPA píše, že volební komise konečné výsledky zveřejní až ve středu.

Podle odhadů, které v neděli po uzavření volebních místností zveřejnila televize TVN24, s velkou převahou už v prvním kole hlasování zvítězil ve Varšavě její současný primátor Rafal Trzaskowski z Občanské koalice.

Volby pro Tuskovu koaliční vládu, která loni v prosinci po osmi letech u moci vystřídala národněkonzervativní Právo a spravedlnost, znamenaly první test voličské spokojenosti. Občanská koalice vládne společně se středovou Třetí cestou (tvořenou lidovci a Polskem 2050) a Novou levicí.

Andreas Papadopulos o polských komunálních volbách (zdroj: ČT 24)

PiS podle odhadů výsledků voleb do sejmiků, vojvodských zastupitelstev, získalo 33,7 procenta hlasů, KO 31,9 procenta, další s velkým odstupem skončila Třetí cesta se 13,5 procenta hlasů, čtvrtá krajně pravicová Konfederace a pátá Nová levice. Při posledních regionálních volbách v roce 2018 PiS vyhrálo v devíti regionech, KO v sedmi. Nyní má KO deset vojvodství a PiS šest. Národní konzervativci mají tradičně silné pozice na východě a jihovýchodě Polska.

"Co nás těší? (…)  Rekordní vítězství v městech, převaha v sejmicích. Co nás znepokojuje? Demobilizace zejména mezi mladými, porážka na východě a na venkově. Ponaučení pro nás? Nefňukáme! Do práce!" napsal na sociální síti X premiér Tusk, který stojí v čele KO. Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński si pochvaloval, že jeho straně se podařilo zvítězit v devátých volbách za sebou. PiS sice vyhrálo i parlamentní volby loni na podzim, nezískalo však většinu potřebnou k udržení u moci a koaličního partnera nesehnalo.

PiS oproti parlamentním volbám oslabilo

Portál onet.pl upozorňuje, že Tuskovi se nepodařilo dosáhnout jednoho z hlavních cílů, a to porazit ve volebním klání PiS. V porovnání s říjnovými parlamentními volbami Kaczyńského PiS dosáhlo slabšího výsledku a Tuskova KO posílila. Pro premiéra prý není špatnou zprávou ani slabý výsledek Nové levice. Podle onet.pl to znamená, že si nebude moci dělat další nároky v rámci vládní koalice.

Velkým úspěchem pro KO je výsledek Trzaskowského ve volbě varšavského primátora. Podle odhadů výsledků ho podpořilo 59,8 procenta voličů, díky čemuž se vyhne druhému kolu hlasování. Za ním s velkým odstupem skončil doposud málo známý politik PiS Tobiasz Bocheński. Politolog Jaroslaw Flis z krakovské Jagellonské univerzity deníku Rzeczpospolita řekl, že nynější výsledek, který je ještě lepší než před pěti lety, zvyšuje šance Trzaskowského na to, že bude za KO kandidovat příští rok v prezidentských volbách. Tento politik v roce 2020 ve druhém kole klání těsně prohrál se současnou hlavou státu Andrzejem Dudou, politickým spojencem PiS.

Další volby Polsko čekají v červnu, kdy voliči vyberou své zástupce v Evropském parlamentu.

Přečtěte celý článek