V případu Cimického by měl soud dnes začít vyslýchat poškozené ženy

před 1 týden 31

foto Ilustrační foto - Obvodní soud pro Prahu 8 začal projednávat případ psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, 4. ledna 2024, Praha.

Praha - V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů vydírání, by dnes měl Obvodní soud pro Prahu 8 začít vyslýchat poškozené ženy. Lze předpokládat, že hlavní líčení bude neveřejné, pokud se některá ze svědkyň nerozhodne vypovídat veřejně. Cimický se zúčastnil jen prvního soudního jednání, z dalších se omluvil. Už dříve veškerá obvinění odmítl.

Soudce Petr Novák v lednu na začátku hlavního líčení upozornil, že všem poškozeným ženám přiznal postavení zvlášť zranitelných obětí. Zakázal zveřejnění jejich osobních údajů, v obžalobě přečetla státní zástupkyně pouze jejich iniciály. Novák tehdy uvedl, že pokud bude zákaz porušen, je připraven ukládat pořádkové pokuty.

Státní zástupkyně Martina Adámková Cimického viní z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, různá právní kvalifikace souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Požaduje pro něj tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese. Hlavní líčení je nařízené i na příští týden.

Přečtěte celý článek