V USA probíhá nejdůležitější jednání o pomoci Ukrajině. Jde o 26 miliard dolarů

před 1 týden 18

Americká Sněmovna reprezentantů dnes začala projednávat sérii čtyř zákonů, které zahrnují vojenskou a finanční podporu Ukrajině, Izraeli i Tchaj-wanu. Obsahují rovněž nové sankce proti íránským a ruským představitelům, připravují půdu pro zákaz sociální sítě TikTok v USA a eventuální využití zmražených ruských aktiv k podpoře Ukrajiny. Americká média očekávají, že návrhy sněmovna schválí. Následně by je musel podpořit ještě Senát. Hlasování se očekává okolo půl osmé večer našeho času.

Předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Mike Johnson původně jednotné zákonné opatření rozdělil na čtyři, aby zajistil, že odpor skupiny zákonodárců vůči jedné části nebude znamenat odmítnutí celého balíku, uvádí deník The New York Times (NYT). Média podotýkají, že Johnson zákony k hlasování na plénu předložil s podporou demokratů a navzdory opozici konzervativního křídla Republikánské strany.

„Johnson dal přednost národnímu zájmu před svým vlastním,“ pronesl úvodem dnešní rozpravy předsedův stranický kolega a předseda výboru pro zahraniční věci Michael McCaul.

Demokratický kongresman Gregory Meeks zdůraznil historický význam dnešního hlasování. „Někdy člověku nedochází, jak mohou jeho činy dopadnout na životy ještě nenarozených dětí. Toto plénum většinou spoléhá na většinu jedné strany, že prosadí svoji vůli, zatímco menšina pro ni nikdy nehlasuje,“ uvedl Meeks. „Demokraté si však uvědomují, jak je tento moment významný… pro bezpečnost svobodného světa,“ dodal.

Johnsonův program dnešní schůze přijalo plénum v pátek většinou 316 ku 94 hlasům, tedy s podporou demokratů.

Po skončení rozpravy se ve večerních hodinách SELČ očekává hlasování; nejprve o zákonu o sankcích na představitele Ruska, Íránu a některých islamistických organizací a využití zmražených ruských aktiv, poté o vojenské pomoci americkým partnerům v jihovýchodní Asii, poté o pomoci Ukrajině a nakonec o pomoci Izraeli.

Zákony týkající se vojenské pomoci obsahují podporu 60,8 miliard dolarů (1,44 bilionu korun) pro Ukrajinu bránící se ruské invazi, 26 miliard dolarů (616 miliard korun) pro Izrael a na humanitární pomoc v regionu, včetně Pásma Gazy, a osm miliard dolarů (190 miliard korun) pro Tchaj-wan a další americké spojence v jihovýchodní Asii.

Přečtěte celý článek