V Ústí n. L. umělci rozmístili pět děl, vůči památníku u univerzity jsou výhrady

před 4 týdny 32

foto Památník Viktora Ullmanna, jehož autorem je Jiří Černický a který je umístěn před budovou Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí na Labem (UJEP) v rámci projektu Gardening of Soul: In Five Chapters, 2. dubna 2024, Ústí nad Labem.

Ústí nad Labem - V různých částech Ústí nad Labem je nově několik výtvarných děl. Vznikla v projektu, jehož cílem bylo kultivovat nejbližší okolí. Vůči památníku v areálu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP), jehož autorem je Jiří Černický, se v otevřeném dopise ohradili někteří studenti. Vedení Fakulty umění a designu uvedlo, že si velice cení zájmu studentů o veřejný prostor před budovou fakulty a je otevřeno další komunikaci.

Na fakultě se v únoru uskutečnila mezinárodní konference nazvaná Gardening of Soul: In Five Chapters. Následně v projektu vznikla umělecká díla pro veřejný prostor. Umístěna byla na konci března mimo jiné před Dům umění, v prostoru Dobrovolnického centra či v areálu pobočky Člověka v tísni ve čtvrti Předlice. Kromě toho vznikla dvě díla mimo Ústí nad Labem. Jiří Bartoš a Jan C. Löbl realizovali objekt Dům pro Domov Velké Březno, který se stará o lidi s Alzheimerovou nemocí, a Zdena Kolečková Mosteckou archu pro Základní uměleckou školu Most.

Před budovou fakulty je památník Viktora Ullmanna, hudebního skladatele, klavíristy a dirigenta, který byl v září 1942 deportován do Terezína a o dva roky později zavražděn v Osvětimi. Rektor univerzity dostal otevřený dopis od studentů fakulty, který vyjadřuje nespokojenost s komunikací fakulty o umístění památníku. "Studentstvo zdůrazňuje, že předmětem nespokojenosti není vznik památníku jako takového a uctění památky skladatele, ale právě komunikace kolem vzniku a instalace díla a jeho autorství," uvedla fakulta na webu, kde se k dopisu podrobně vyjádřila.

Studentům vadila osoba tvůrce, kterého odborníci řadí ke klíčovým autorům umělecké generace 90. let 20. století. Do roku 2023 působil jako vedoucí pedagog na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM), pochází z Ústí nad Labem. Důvody, proč UMPRUM opustil, uvedl v otevřeném dopise, který vzbudil široké reakce od studentů i kantorů.

Fakulta uvedla, že o umístění památníku informovala na výstavě i v reportech na sociálních sítích a webu s týdenním předstihem a dále oficiálně projednala dané umístění s kompetentními osobami univerzity. "Díky tomu tak vedení fakulty nemůže zcela souhlasit s tvrzením, že by jednalo netransparentně," uvedla fakulta. Zdůraznila, že jde o díla dočasná, a to i v případě dotčeného památníku. Veřejný prostor před fakultou je právě určen pro takovouto tvorbu. "Fakulta se snaží nejen prezentovat jako otevřená instituce, ale snaží se jí také být, a studenti a studentky mohou otevřeně hovořit s vedením fakulty o všech aktivitách. Vedení fakulty se dovoluje ohradit proti tvrzení, že uplatňuje mocenskou strategii a ujišťuje studenty, studentky, respektive studentstvo, že je diskusi otevřeno," uvedlo vedení fakulty.

Přečtěte celý článek