Středula je opět šéfem největší odborové organizace v Česku. Na sněmu získal 57 procent hlasů

před 1 měsíc 37

Josef Středula byl znovu zvolen předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů. Na volebním sněmu získal 57 procent hlasů. O pravomoci šéfa největší odborové organizace v Česku přišel na začátku března kvůli neplacení členských příspěvků.

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na začátku března přišel o pravomoci šéfa odborů. Důvodem mělo být neplacení členských příspěvků v odborové organizaci KOVO. Situací se zabýval mimořádný sněm odborářů a Středula místo předsedy znovu získal.

Deník Blesk už v únoru zveřejnil kopii dopisu, který Středulovi zaslala jeho domovská organizace vítkovických oceláren loni začátkem prosince. Napsala mu, že nemá zaplacené příspěvky za pět měsíců, takže mu podle stanov zaniklo členství.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 odborových svazů s asi 270 tisíci členy. Vedení centrály je voleno jednou za čtyři roky sjezdem. Ten se naposledy konal v dubnu 2022. Mezi sjezdy může podle statutu ČMKOS předsedu a místopředsedy na návrh revizní komise odvolat sněm. Může také zvolit nástupce. Na návrh revizní komise pak také může rozhodnout o svolání mimořádného sjezdu.

Středula je šéfem ČMKOS od dubna 2014. V letech 2005 až 2014 byl předsedou Odborového svazu KOVO. Kandidoval v loňských prezidentských volbách. Jeho volební preference se v průzkumech veřejného mínění pohybovaly po oznámení kandidatury přibližně na úrovni sedmi procent, v prosinci 2022 pak poklesly na úroveň tří až čtyř procent.

Během Superdebaty v České televizi ale z voleb odstoupil. Svým podporovatelům doporučil, aby volili bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou. „Jsem přesvědčen, že je to žena, která potvrdí svoje sociální cítění a zasadí se o důstojný život občanů České republiky,“ oznámil.

Vždy mu prý záleželo na prvním místě na zájmech občanů a na republice samotné. „Koho chceme jako prezidenta? Komunistického udavače, navíc stojícího aktuálně před soudem? Komunistického rozvědčíka, vojenského? Já tedy ne,“ prohlásil Středula s tím, že se s podobnou volbou nedokáže smířit.

Přečtěte celý článek