Válka v Gaze dnes pokračuje 200. dnem, podle Hamásu zahynulo 34.183 Palestinců

před 1 týden 21

foto Ilustrační foto - Kouř stoupá po izraelském bombardování Pásma Gazy 14. března 2024.

Gaza/Tel Aviv - Následkem bojů v Pásmu Gazy mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás zahynulo 34.183 Palestinců a 77.143 utrpělo zranění, uvádí úřady ovládané Hamásem ve svém pravidelném hlášení na síti Telegram. Za poslední den podle nich přibylo 32 mrtvých. Média připomínají, že boje v Gaze dnes pokračují 200. dnem. Válku loni 7. října podnítil teroristický útok Hamásu v jižním Izraeli.

Zatímco izraelský server The Times of Israel píše, že dvoustý den války v Pásmu Gazy a druhý den významného židovského svátku Pesach zůstává v Pásmu Gazy stále uvězněných kolem 130 rukojmích držených radikálními islamistickými organizacemi, palestinská agentura Wafa popisuje pokračující izraelské bombardování a destrukci v Gaze v článku titulovaném "200 dní genocidy". Izrael z genocidy u Mezinárodní soudního dvora (ICJ) obvinila Jihoafrická republika, soud však ve věci zatím rozhodnutí nevydal.

Izrael ve svém cíli zlikvidovat hnutí Hamás po jeho loňském teroristickém útoku pokračuje navzdory vysokému počtu civilních obětí. Kabinet nyní uvádí, že poslední čtyři z celkových 24 praporů islamistické organizace se ukrývají v Rafáhu na jihu pásma, kde plánuje podniknout rozsáhlou pozemní ofenzivu. Egyptští představitelé, kteří byli informováni o izraelských plánech, americkému listu The Wall Street Journal (WSJ) řekli, že první dva až tři týdny operace budou spočívat v evakuaci civilistů v koordinaci se Spojenými státy, Egyptem a dalšími arabskými zeměmi.

Ozbrojenci Hamásu a spřízněných skupin při loňských teroristických útocích v jižním Izraeli zabili kolem 1200 lidí a dalších asi 250 unesli na palestinské území.

Přečtěte celý článek