Valorizace důchodů má být příští leden štědřejší než letos

před 1 týden 33

Klesající inflace snižuje tlak na peněženky seniorů, ale také na pravidelné lednové valorizace důchodů. Přesto by průměrná penze mohla podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí překročit od začátku příštího roku hranici jedenadvaceti tisíc korun. Zatímco od letošního ledna si lidé na odpočinku nebo invalidé v průměru polepšili o 360 korun, další valorizace by mohla dosáhnout 430 korun. Na pomalejším tempu zvyšování důchodů se podepisuje i skutečnost, že po omezenou dobu se nebude do valorizace promítat růst reálné mzdy.

„Aktuální odhad předpokládá, že růst cen, měřený změnou indexu životních nákladů domácností důchodců mezi loňským červencem a letošním červnem, bude činit 2,1 procenta,“ uvedl mluvčí rezortu práce Jakub Augusta. To by znamenalo, že se průměrná penze zvedne právě o 430 korun.

Díky více než dvouprocentnímu růstu, který nyní odhaduje ministerstvo práce, by mohl v příštím roce průměrný důchod přesáhnout 21 tisíc korun. V současnosti činí 20 690 korun.

Růst reálné mzdy valorizaci v lednu 2025 ještě neovlivní

„Představili jsme řadu změn, které jsou součástí reformy penzijního systému. Platí a platit bude, že každoroční lednová valorizace bude inflaci nadále kompenzovat. Důchody tedy neustále rostou a růst budou také v budoucnu,“ zdůraznil šéf rezortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Smlouva pro Česko: Správný směr ekonomiky mají ovlivňovat občané

V České republice vznikl pod garancí a hlavičkou největšího mediálního domu Czech News Center nový nevládní internetový projekt Smlouva pro Česko. Jeho cílem je vytvořit takovou koncepci ekonomiky, která by dávala smysl a byla pro všechny občany srozumitelná. Nejlepší cestou k tomu je zapojení veřejnosti do debaty, která ekonomiku nasměruje na konkrétní priority ovlivňující životní úroveň lidí. 

Více na webu SMLOUVA PRO ČESKO.

Nicméně v lednovém zvýšení důchodů vláda nezohlední letošní růst reálné mzdy. Hubenější budou pro seniory i následující tři až čtyři roky. Viníkem nejsou jen reformní opatření, ale také propad reálné mzdy po roce 2021.

„Růst reálné mzdy by se do valorizace v lednu 2025 promítnout neměl, protože musí být nejdříve vyrovnán předchozí pokles reálné mzdy z let 2022 a 2023, který se do valorizace nezapočítal,“ dodal Augusta.

Důchodové kalkulačky na e15

Spočítejte si pomocí našich kalkulaček výši starobního důchodu, osobní vyměřovací základ a důchodový věk:

K zohlednění růstu reálné mzdy dojde až poté, co převýší hodnotu z roku 2021. To může v závislosti na vývoji mezd a cen podle nynějších odhadů ministerstva trvat až do ledna 2028 nebo 2029.

Na výši důchodů však začnou mít zároveň vliv úsporné kroky, jimiž chce kabinet zastavit bobtnající zadlužování penzijního systému. Jestliže změny koaliční vláda většinou svých poslanců a senátorů protlačí parlamentem, bude se do valorizace důchodů spolu s inflací započítávat už jen třetina místo dosavadní poloviny růstu reálné mzdy. To může přibrzdit zvyšování příjmů seniorů řádově o stokoruny ročně.

Navrhovaná opatření včetně už platného zpřísnění podmínek pro předčasný odchod na odpočinek mají zajistit dlouhodobost a udržitelnost penzijního systému. Nyní je každý šestý důchod hrazen z deficitu, tedy z dluhu.

Naposledy stát vybral na sociálním pojištění více prostředků, než vydal na penze, v roce 2019. Od té doby zadlužení roste. V rekordním schodku ve výši téměř 73 miliard korun skončil takzvaný důchodový účet v loňském roce.

„Kdybychom nic neudělali, systém by se postupně dostal do deficitu přes pět procent HDP. Částka by převyšovala 300 miliard korun ročně,“ řekl už dříve Jurečka. Stát by podle něj musel buď citelně snížit důchody, nebo výrazně zvýšit daně, aby dnešní čtyřicátníci a třicátníci měli zajištěné důstojné stáří.

ANO důchody s vládou a prezidentem řešit nechce

Na reformě se chce vláda dohodnout s opozičním hnutím ANO, aby úpravy paragrafů platily dlouhodobě. Prezident Petr Pavel, který se pokouší jednání moderovat, trvá na tom, že změny jsou nutné. „Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám,“ řekl po pondělním jednání s Jurečkou.

Původně měli na Hrad dorazit i zástupci ANO, kteří ale účast zrušili. „Nejvyšší představitelé vlády říkají, že důchodovou reformu prosadí i bez nás. Odmítáme dělat koalici stafáž,“ zdůvodnil postoj premiér stínové vlády ANO a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Hnutí zvažuje, že předloží návrh na pravidelnou lednovou valorizaci penzí, který by o několik stokorun převýšil stávající zákonný strop.

Přečtěte celý článek