Vážně si chceme brát inspiraci z tvrdé komunistické diktatury? Krutílek se pustil do Nerudové, ta má ale jasno

před 3 týdny 48

Kandidát koalice SPOLU do evropského parlamentu Ondřej Krutílek na sociální síti zkritizoval protikandidátku za STAN Danuše Nerudové. Ta v rozhovoru řekla, že Green Deal považuje za stěžejní téma. Připomněla, že kromě Evropy prochází zelenou tranzicí také Čína. Krutílek ale napsal, že dávat tuto zemi za příklad mu přijde „mimo“. Nerudová to vidí jinak a osočila ho z „okopávání kotníků“.

„To, že Danuše Nerudová dává za příklad Čínu ohledně přechodu na bezuhlíkovou ekonomiku, mi přijde solidně mimo. Vážně si chceme brát inspiraci z tvrdé komunistické diktatury? Mimochodem Čínská lidová republika je ve vypouštění emisí rekordman a nic nenasvědčuje tomu, že se to bude v dohledné době měnit. Je utopie si myslet, že svoje uhelné elektrárny jen tak vypnou. A prohlášení představitelů této země bych fakt nevěřil…“ napsal Krutílek.

„Ke snaze SPOLU okopávat STAN kotníky stejným způsobem jako ANO dodám jen následující,“ reagovala Nerudová. „Fakta mluví jasně: ‚Čína je na dobré cestě k dosažení cíle 1 200 gigawattů větrné a solární kapacity do roku 2030,‘ říká Nannan Kou, vedoucí čínských analýz Bloomberg New Energy Finance. Vysoký příliv investic letos zaznamenává i sektor offshore větrných turbín, do kterého Čína v prvním pololetí tohoto roku nalila zatím 32 miliard dolarů,“ dodala.

Nerudová o bezuhlíkové ekonomice mluvila v rozhovoru pro Lidovky.cz. Řekla, že realizaci Green Dealu považuje za stěžejní téma pro společnost dneška. Na dotaz, zda není Evropa bezmocná ve snaze o uhlíkovou neutralitu, odpověděla, zmínila právě Čínu. „Ale například Čína také prochází zelenou tranzicí, masivně budují obnovitelné zdroje a až vypnou uhelné elektrárny, tak se všichni budeme divit. Jak rychle zde přejdou na energii z obnovitelných zdrojů,“ řekla.

Evropa se v rámci klimatického zákona zavazuje dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Tento cíl stanovila také Pařížská dohoda o klimatu podepsaná 195 zeměmi světa včetně EU. Jde o reakci na stále zrychlující změny klimatu.

Jedním ze způsobů, jak snížit emise a dosáhnout uhlíkové neutrality, je kompenzovat emise vzniklé v jednom sektoru jejich snížením někde jinde. Toho lze dosáhnout díky obnovitelným zdrojům energie, energetické účinnosti nebo jinými čistými nízkouhlíkovými technologiemi.

Cíl uhlíkové neutrality se stal právně závazným v momentě, kdy evropský parlament společně s Radou (členskými státy) přijal v roce 2021 právní rámec pro klima. Prozatímní cíl snižování emisí EU byl zároveň zvýšen ze 40 procent na minimálně 55 procent.

V současnosti EU reviduje starou legislativu a stanovuje nové zákony, které tento prozatímní 55% cíl do roku 2030 pomohou splnit. Balíček právních předpisů je také známý jako „Fit for 55“ a zahrnuje mimo jiné pravidla pro obchodování s emisemi, národní cíle snižování emisí, odstraňování uhlíku v sektoru využívání půdy a emise z dopravy.

Přečtěte celý článek