Včera jsme s výborem pro zahraničí, obranu a bezpečnost jednali s brigádním generálem Jakubem Frydrychem, šéfem Národní protidro...

před 2 týdny 34
Včera jsme s výborem pro zahraničí, obranu a bezpečnost jednali s brigádním generálem Jakubem Frydrychem, šéfem Národní protidrogové centrály Policie ČR.

Řešili jsme, že za posledních deset let narostl počet trestných činů pod vlivem návykových látek o sto procent. Ptal jsem se, jak se do obchodu s drogami promítly otevřené hranice – některé druhy se do ČR dovážejí, jiné se od nás exportují. Mluvili jsme také o prvním kontaktu s drogami, který přichází někdy už ve školním věku, a také o tom, jak důležitou roli může v takovou chvíli sehrát pedagog nebo ředitel školy. V případě, že mají dostatečné právní vědomí, mohou děti uchránit od vážného nebezpečí.

Obchod s drogami je testem pro každý právní systém. Nedostatečná odpověď policejních složek a soudů se může projevit selháním státu při boji s násilím v ulicích nebo organizovaným zločinem. Ostatně za vážnými nepokoji v ulicích měst ve Švédsku, o nichž jsem mohl jednat před několika měsíci ve Stockholmu, lze najít i velmi významnou aktivitu drogových gangů. Oddělit drogy od celkové bezpečnostní situace prostě dost dobře nejde. Bude mě zajímat, jak se drogová problematika projevuje nejen na celostátní úrovni, ale také v mém senátním obvodu.

Přečtěte celý článek