Ve Švédsku se šíří „seznam smrti“. Ve válce gangů umírají i teenageři, posledního zastřelili skoro doma

před 2 týdny 28

Jen půl metru od vstupních dveří domu, kde žil s rodiči, byl minulou neděli zastřelen šestnáctiletý chlapec. Místo činu se nachází uprostřed zástavby řadových domků na jihu švédského Norrköpingu. Krátce po vraždě se na sociálních sítích začal šířit takzvaný seznam smrti se jmény dalších mladých lidí, kteří mají zemřít.

Ačkoli to policie dosud nepotvrdila, je pravděpodobné, že vražda souvisí s válkou dvou zločineckých gangů, která ve městě probíhá. Zmíněný seznam, jehož obsah zná veřejnoprávní televize SVT, zahrnuje sedm jmen mladých lidí z Norrköpingu. Policejní reportér Diamant Salihu uvedl, že potenciální oběti a jejich příbuzní mají velké obavy.

Podobné seznamy se objevily i v minulosti, zejména v loňském roce. Podle policie se několik v nich uvedených osob skutečně stalo oběťmi trestného činu. „Bereme tento seznam nanejvýš vážně,“ řekl policejní vyšetřovatel Jan Staaf.

„Seznam má plnit úlohu jakési formy válečné propagandy namířené proti konkurentům. Má rozjitřit atmosféru a vystrašit je,“ vysvětlil reportér Salihu. Existuje podle něj riziko, že se tito lidé ozbrojí a ze strachu budou reagovat impulsivně.

„Vždyť to bylo jen dítě“

Nedělní vražda mladíka celou čtvrtí otřásla. „Moje žena otevřela dveře a tam ležel kluk, přímo před našimi dveřmi. Pokoušela se mu pomoci, ale bylo příliš pozdě. Je to šok. Sám mám děti a říkám si, kam tohle všechno povede, kde se může člověk cítit bezpečně? Myslím především na děti, ten kluk, který zemřel, byl také jen dítě,“ řekl jeden ze sousedů.

V domě vedle místa, kde došlo ke střelbě, sledoval Stefan Engström hokej, když uslyšel, jak někdo křičí: „Nevím, jak to vysvětlit, ale znělo to, jako by někdo křičel na pozdrav, ale zároveň volal o pomoc. Poté se ozvalo několik výstřelů.“ Vyběhl ven, kde na zemi spatřil zakrváceného chlapce, jemuž poskytl první pomoc. Mladík zemřel po převozu do nemocnice.

Mikaela ze sousedství viděla krev na místě činu, když vedla děti do nedaleké školky. „Je to strašné. Děti běhají venku mezi sousedy a příbuznými, kteří bydlí tady v ulici. Dříve jsme se tu cítili bezpečně, protože sem nesmějí jezdit auta. Jenže teď jsme vyděšení.“ Už delší dobu prý měla obavy, ale nikdy si nepředstavovala, že se něco takového stane.

„Teď se to děje otevřeně, přitom tu žije tolik rodin s dětmi, které už se sotva odvážíme pustit ven,“ dodala žena. Nedělní událost je za posledních pět měsíců třetí podobnou tragédií, při níž v Norrköpingu zemřel mladý člověk. Ve Švédsku obecně přibývá nezletilých, kteří jsou zabiti v rámci konfliktů v kriminálním prostředí.

Podle Švédské národní rady pro prevenci kriminality (Brå) jich loni bylo 17, což je téměř dvojnásobek případů z roku 2022. Trend, kdy se k zločineckým gangům přidávají stále mladší osoby, má několik důvodů. Část dětí a dospívajících přitahuje gangsterská kultura a životní styl, jiní přicházejí prodávat drogy a vraždit za peníze nebo drahé oblečení.

Existuje ale i skupina „rekrutů“, která je k práci pro kriminální sítě přinucena výhrůžkami či násilím. Počet hovorů na linku pomoci souvisejících s činností gangů mezi léty 2022 a 2023 vzrostl o 60 procent, sdělil generální tajemník švédské organizace na ochranu práv dětí BRIS Magnus Jägerskog. Strach o život udělal mezi některými teenagery z neprůstřelné vesty módní záležitost.

Přečtěte celý článek