Ruský návrat. Kvjat se proměnil v Itala, další expiloti F1 startují jako "neutrálové"

před 1 měsíc 44

 Lamborghini

Návrat Rusů na závodní dráhy není vůbec jednoduchý. Mohou startovat jen v režimu tak zvaného "neutrálního statutu".

"V Mezinárodní automobilové federaci FIA k neutrálnímu statutu platí další podmínky, zejména prohlášení odsuzující agresi na Ukrajině, za což v Rusku hrozí vězení," uvedl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček pro Aktuálně.cz.

V motocyklovém světě jsou pravidla ještě tvrdší. "Pravidla v Mezinárodní motocyklové federaci FIM se nezměnila, zákaz startu ruských sportovců stále platí," potvrdil Šťovíček.

Italská naděje

Rázně se s problémem vypořádal Daniil Kvjat, držitel tří umístění na stupních vítězů Velkých cen formule 1 ve vozech Red Bull a Toro Rosso. Stal se z něj Ital.

Po vypuknutí války na Ukrajině závodil pouze v USA, kde embargo na ruské sportovce neplatí. Absolvoval jeden závod nižší série NASCAR Xfinity Series a svezl se i ve třech podnicích elitního seriálu toho šampionátu. Vše ale bez výrazných úspěchů.

Loni se vrátil do světa vytrvalostních závodů pod neutrální vlajkou, ale v této sezoně už přijal italskou licenci. Získal ji díky tomu, že dlouhá léta v Itálii žije a pojede v barvách slavné italské značky.

Kvjat totiž v MS ve vytrvalostních závodech (FIA WEC) hájí barvy týmu Lamborghini v elitní třídě sportovních prototypů nazvané Hyperauta. Premiérový start speciálu SC63 v Kataru ale úplně nevyšel, vůz obsadil až 14. pozici.

Vedle toho však rodák z Ufy chystá návrat za moře. Začátkem dubna se vrátí do Xfinity Series, kde pojede na okruhu COTA v Texasu. Ten dobře zná z formule 1.

Asijská cesta

Přes vytrvalostní závody se do "velkého světa" vrací i další Rus se zkušenostmi z F1. Nikita Mazepin ovšem jako první krok zvolil Asian Le Mans Series. Po ročníku 2023 se zúčastnil i aktuální sezony, která se jela na přelomu loňského a letošního roku jako 2023-24.

Ta se konala se v gesci Automobile Club de l’Ouest (ACO), tedy promotéra závodů v Le Mans. Vedle něj se organizace účastnily také společnosti Asian Le Mans Endurance Management (ALMEM) a SRO Motorsports Group.

I když závody přímo nepořádá FIA, ani zde Mazepin nemohl jet pod ruskou vlajkou. Byl registrován jako neutrální sportovec a v obou sezonách patřila moskevskému rodákovi konečná čtvrtá pozice.

Syn oligarchy Dmitrije Mazepina s úzkými vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina by rád závodil i jinde. Soudní dvůr Evropské unie totiž už před rokem zrušil zákaz cestování do EU, který byl součástí sankcí proti otcově společnost Uralkali, která byla označena jako sponzor ruské vlády.

Kvůli tomu Mazepin před sezonou 2022 přišel o místo v týmu Haas, protože sankce znemožnily peněžní toky z Ruska do pokladny americké stáje.

Sergej Sirotkin, který v roce 2018 závodil za Williams, zatím s velkým návratem váha. Od roku 2021 absolvoval jen ročník Trofeje Blízkého východu sportovních vozů, který se podobně jako Asian Le Mans Series jel jako sezona 2023-24.

V Porsche týmu SMP Racing se s ním střídal kromě jiných také Vitalij Petrov. Tedy posledních z ruských "čtyř mušketýrů" ve formuli 1. Pro 39letého pilota to byl také první start mimo rodnou zemi od uvalení sankcí na Rusko.

Ani jeden z Rusů držících se své domácí licence, si ještě dlouho pod vlajkou své vlasti nezazávodí.

"Muselo by dojít ke změně v agresi Ruska na Ukrajině. Vedení obou světových federací sledují průběžně stav a budou jistě operativně reagovat na případné změny. Zrušení sankčních podmínek ale rozhodně není aktuálně na stole ani ve FIM, ani ve FIA," sdělil šéf českého autoklubu Šťovíček.

Přečtěte celý článek