Hádka ve studiu. Pospíšil se vysmál Konečné, rozčílená politička reagovala sprostým výrazem

před 1 měsíc 32

„Ukazuje se, že se nám systematicky lže. Pořád posloucháme, jak žádní vojáci NATO na Ukrajině nejsou. Jak je všechno v pohodě. Nyní se s hrůzou dovídáme, že tam vojáci NATO působí. Možná mi paní Vrecionová dá odpověď, zda jsou tam i čeští zástupci, abych se nemusela ptát paní Černochové,“ prohlásila Konečná ve studiu CNN Prima NEWS.

Podívejte se na celou debatu speciálu s názvem České zájmy v Evropě:

Přítomná europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) připomněla, že na Ukrajině bojují od vypuknutí invaze dobrovolníci z různých členských států NATO, a to včetně České republiky. Často jde o bývalé profesionální vojáky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostrá hádka ve studiu. Rusko bylo vyprovokováno, tvrdil David. Kým? divil se Pospíšil

V případě údajného působení vojáků české armády na Ukrajině Vrecionová zmínila, že o tom nemá informace. „A jestli něco takového probíhá? Pokud je to ve prospěch toho, aby Ukrajina uspěla, tak to podporuji. Jsem ráda za každý krok, který pomůže Ukrajině vyhnat Rusko ze svého území,“ dodala členka ODS.

Dotaz Konečné se vztahoval na nedávný výrok, jehož autorem je polský ministr zahraničí Radosław Sikorski. Ten řekl, že vojáci NATO už jsou na Ukrajině. Ve veřejném prostoru se dlouhé měsíce spekuluje o tom, že některé země ze Severoatlantické aliance – včetně Spojených států, Británie a Francie – vyslaly na Ukrajinu malý počet speciálních sil a vojenských poradců, což pravděpodobně souvisí s logistickou podporou a výcvikem. Nejde tak o vojáky nasazené v první linii.

Podle Pospíšila přítomnost západních vojáků na Ukrajině neznamená oficiální a kolektivní misi NATO. Europoslanec za TOP 09 se během své řeči obrátil přímo na Konečnou: „Zaujalo mě, že jste s hrůzou zjistila, že na Ukrajině operují spojenci. Komu tedy v tom sporu fandíte? Pokud tam Američané jsou a pomáhají Ukrajině jako napadené zemi, tak jsem pro.“

Konečná v reakci na to Pospíšila obvinila, že systematicky lže. „Odkrývá to vaši pozici, komu fandíte. Když jste s hrůzou zjistila, že Američané možná pomáhají Ukrajincům... Vy nechcete, aby se Ukrajina ubránila Rusku?“ podivoval se s úsměvem Pospíšil, což některé kolegy ve studiu rozesmálo.

Sprostá slova jako běžná rutina?

„Nechci, aby tady začal jaderný konflikt, protože se to dál hrotí. Ano, s hrůzou jsem zjistila, že se nám tady systematicky lže, protože vaši kolegové z vlády tvrdí, že na Ukrajině neoperují žádní vojáci NATO. A potom Sikorski řekne, že tam evidentně jsou. Přála bych si, abyste nám alespoň říkali pravdu,“ uvedla Konečná.

„Vy spíš nechcete, aby se Ukrajina ubránila, to je úplně prosté,“ stál si za svým Pospíšil. Vrecionová pak zmínila, že západní země by měly udělat vše pro to, aby ruská okupační vojska byla vytlačena z Ukrajiny. „A jak to chcete udělat?“ ptala se šéfka KSČM s tím, že podle ní na to Ukrajina ani s podporou Západu nemá sílu.

Členové KSČM dlouhodobě požadují místo vojenské pomoci Ukrajině, která se již dva roky brání ruské agresi, větší důraz na mírová vyjednávání. Nejsou ale příliš konkrétní v tom, jak by měl Západ s ruským diktátorem Vladimirem Putinem jednat. Nutno zmínit, že Rusko pokračuje v útocích na Ukrajinu a odmítá se stáhnout z okupovaných území.

Pospíšil si následně znovu rýpl do Konečné: „Je zřejmá vaše pozice. Když někdo pomáhá Ukrajině, ve vás to vyvolává hrůzu. Ukrajině musíme pomáhat vojensky, když je tam válka a útočí na ni agresor.“ V té chvíli se již očividně rozčílená Konečná uchýlila k vulgárním výrazům: „Co kdybychom se konečně rozhodli sednout si na p*del a bavit se...“

V posledních dnech se zdá, že expresivní výrazy jsou v politice poměrně běžné. V pondělí se ve veřejném prostoru objevil peprný obsah mailu, který poslal šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Expremiér žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Toho označil za zm*da. Zároveň se ptal, zda má šéf české diplomacie děti. Zpráva se dostala na veřejnost, jelikož Babiš zvolil chybně příjemce.

Ve stejný den na webu CNN Prima NEWS vyšel rozhovor s poslancem Ondřejem Kolářem (TOP 09), který kromě jiného prohlásil, že místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek je č*rák. Narážel tak na nedávný Zaorálkův výrok o jeho otci, který je externím poradcem prezidenta Petra Pavla.

Přečtěte celý článek