Veganské bistro láká i masožravce. Chtějí vyzkoušet originální recepty a chutě

před 2 měsíce 74

Veganské bistro Les přitom navštěvují z více než devadesáti procent lidé, kteří jinak maso jedí. Z různých důvodů si ale raději pochutnají a dají přednost kvalitní veganské kuchyni před všudypřítomnými fastfoody. Jiní zde zase hledají něco jiného a nového.

V listopadu slaví děčínské bistro Les, ležící nedaleko labského nábřeží a přístaviště výletních lodí, šestileté výročí. Rodinný podnik, který tvoří kromě Lukáše Trlicy i jeho maminka, si už vydobyl slušné renomé na severu Čech, ale třeba i v Německu či v Praze.

close Nové strávníky přivádí do Lesa přesycenost fastfoody info Zdroj: Deník/Tomáš Prchal zoom_in Nové strávníky přivádí do Lesa přesycenost fastfoody

„Podnik jsem založil ve chvíli, když se uvolnil tento zajímavý prostor, a to s myšlenkou, že to buď vyjde nebo se poohlédnu po něčem jiném. Ale bistro se pěkně rozjelo, mimo sezónu převažují místní, v sezoně naopak přespolní zvyklí na tuto kuchyni ze svých regionů či zemí,“ říká Lukáš.

Dost lidí si prý přitom nedokáže uvařit bez masa a živočišných produktů, on to tehdy ale bral jako výzvu a dnes může nabídnout na čtyři desítky receptů.

Vyhledávané recepty ještě vylepšuje

I když se některé pokrmy po čase znovu objeví v nabídce bistra, Lukáš se stále snaží vymýšlet něco nového a originálního. „Teď je třeba na lístku oblíbený smažený sýr, který sice děláme jen chvilku, ale zachutnal. Připravuji ho z veganského čedaru obaleného v bylinkové paprikové strouhance s přílohou, kterou tvoří třeba dýňové krokety se sušenými rajčaty a domácí mangovou sojanézou.“

Chlebárny Hranice a Pekařství Wellart.

Bodují ale třeba i marinované sójové kousky obalené v kokosové strouhance se salsou z manga a avokáda, jasmínovou rýži s nakládanou zeleninou a praženým sezamem. Skvěle také vypadá batátovo-banánové kari se skořicí, pečeným lilkem a k tomu domácí bylinkové placky s papájou a chia semínky. Kromě bezlepkových produktů zde gurmáni najdou i veganské zákusky, limonády či regionální kávu.

„Snažím se vymýšlet a nabízet rozmanitou kuchyni, která by lidi oslovila. Přepracovávám také své starší recepty a vylepšuji je. Experimentuju ale přímo na strávnících, jak budou reagovat a v drtivé většině jim to opravdu zachutná,“ říká vyučený kuchař, který zpočátku sbíral inspiraci u bývalé přítelkyně, jež doma vařila veganské pochoutky.

Přemýšlí o pořízení foodtrucku

Jak se podle Lukáše pozná kvalitní podnik? „Nemá nouzi o zákazníky a neubývá příliv nových strávníků. Nemusí se také propagovat různými akcemi či reklamou. Kvalitní gastronomická firma rovněž nevaří z polotovarů, ale z čerstvých a pokud to je možné vlastních surovin. Pro mě je důležité mít v tom pokrmu svůj jasný rukopis, abych mohl říct, že vše na talíři od A do Z prošlo mýma rukama.“

close Nové strávníky přivádí do Lesa přesycenost fastfoody info Zdroj: se svolením bistra Les zoom_in Nové strávníky přivádí do Lesa přesycenost fastfoody

Pandemii bistro Les přežilo, navíc vlna covidu přivedla podniku nové lidi, kteří chtěli začít jíst zdravěji. Při nejtvrdším lockdownu otevřeli klasické okénko. „A když pak vešlo v platnost nařízení, že vstoupit smějí jenom očkovaní, umožnili jsme vstup všem. Nebudeme pokrytecky odmítat stálou klientelu,“ říká 39letý děčínský rodák.

Lukáš zvažuje, že jednou k bistru přidá foodtruck, čili mobilní restauraci. Otázkou je, zda sežene kvalitní personál. Když má hotovo a nepřipravuje si něco na druhý den, rád na kole jezdí po lesích kolem Děčína, věnuje se přítelkyni a sedmiletému synovi nebo hraje v punkroc-kové kapele. „S rodinou rádi zdoláváme kopce a hřebeny. A navštěvujeme jiná bistra a podniky, protože moc rád jím,“ usmívá se Lukáš Trlica.

Přečtěte celý článek