Velká banka v Česku má obrovský problém. Mohou ji odstřihnout, klienti už prchají

před 4 týdny 126

Velké banky v České republice vydělávají značné sumy peněz. Každoročně každá z nich generuje miliardové zisky. A ačkoliv nenabízejí často nejlepší podmínky, klienti si cení především jejich stability. Zatímco menší banky tu a tam zkrachují, byť je to výjimečné, u těch větších je to prakticky nemožné, jelikož jsou systémově důležité.

Nemá se k odchodu

O to horší je ale situace, kdy se některá z bank působících také v Česku dostane do nepříjemné globální hry. Přesně to se teď stalo Raiffeisenbank, respektive její rakouské mateřské společnosti, která nese název Raiffeisen Bank International.

Je to vskutku neuvěřitelné, ale ta ani po dvou letech stále neodešla z Ruska, přestože jí k tomu vyzvaly prakticky veškeré relevantní instituce. Chvíli se snad mohlo zdát, že banka tam bude své aktivity utlumovat, jenže ani to se podle všeho neděje. Naopak, počítá zde rekordní zisky, které budou pravděpodobně tím pravým důvodem, proč se k odchodu nemá.

Ono je to skutečně složité. Na jedné straně je negativní vnímání ze strany některých klientů, a to i v České republice, kteří Raiffeisenbanku kvůli jejímu působení v dané zemi opouštějí. Už i některé větší firmy oznámily odchod od této banky. Na straně druhé je však obrovský zisk, který navíc zvyšuje i skutečnost, že jde pravděpodobně o největší západní banku, která tam zůstala.

Jak to dopadne?

Pravdou je, že Raiffeisen Bank má v Rusku přibližně 500 poboček a zaměstnává tam nějakých 10 tisíc lidí. Její zisk tam přitom činí těžko uvěřitelných 30 miliard korun za rok. Pravdou je, že tam působí i nějaké další evropské banky, jako je například Deutsche Bank nebo Unicredit, avšak ty tam nemají zdaleka takovou prezenci.

Těžké rozhodování Raiffeisenbance se rozhodly ulehčit Spojené státy americké. Jak totiž informovala agentura Reuters, tamní finanční úřady bance pohrozily, že pokud bude ve svých aktivitách pokračovat, může to skončit tím, že ji odstřihnou od amerického finančního systému, což by byla skutečně velká rána. V podstatě by se s bankou nakládalo jako s jinými ruskými bankami.

Čtěte také: Banky jdou náhle tvrdě po Češích. Přijdete tak o spoustu peněz, už zase vás škubou

Toto už je vážně těžký kalibr a ukazuje se, že čas, kdy se Raiffeisen Bank mohla touto situací promlčet, už zřejmě uplynul, a teď bude třeba přijmout jasné stanovisko.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek