Velký průšvih v Česku. Lidé přicházejí o úspory, aniž by o tom věděli. Bude to trvat dlouho

před 2 měsíce 92

Podle všeho se začínají naplňovat varování zahraničních bankovních domů o tom, že česká koruna bude velmi rychle ztrácet na hodnotě. V tomto smyslu již před řadou měsíců upozorňovaly banky Nomura nebo Goldman Sachs. Domácí ekonomové tomu příliš nevěřili a nepřikládali pozornost.

Kdy se to spraví?

Teď se ovšem začínají jejich slova skutečně naplňovat, na což pro změnu upozorňuje agentura Bloomberg, která si všímá velmi rychlého oslabování koruny. Ta letos oslabila už o 2,8 %, což je nejvíce z celého regionu EMEA, kam kromě Evropy patří také Afrika nebo Blízký východ. To skutečně není příliš lichotivá pozice.

Jak tvrdí analytici, tento trend se jen tak nezvrátí. Důvodem je především skutečnost, že Česká národní banka bude pokračovat ve snižování svých úroků, což koruně příliš nevoní, obzvlášť když ostatní banky zůstávají opatrné.

K obnovení růstu české ekonomiky podle Bloombergu dojde nejpravděpodobněji tehdy, až se zvýší zahraniční poptávka, zejména eurozóny,” uvádí ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda. Zjednodušeně řečeno to znamená, že koruna zřejmě bude oslabovat do doby, než se do České republiky vrátí hospodářský růst. Ten se ovšem v letošním roce předpovídá na velmi nízkých hodnotách a poměrně snadno může opět skončit v minusu.

Jen tak se to nespraví

Jsou tu také závažné strukturální problémy české ekonomiky. Mezi ne se počítá hlavně nedostatek pracovní síly, závislost na jednom sektoru ekonomiky, kterým jsou automobily, a dále potom značné výdaje za energie, které musí tuzemské společnosti platit.

Čtěte také: Česká spořitelna varuje klienty. Mohou přijít o všechny peníze, stačí jeden chybný krok

V důsledku slábnoucí koruny však lidé vlastně přicházejí o své úspory, jelikož se jim v porovnání s jinými měnami znehodnocují. V absolutních částkách sice máte stále stejně, ale pokud s těmito penězi vyjedete do zahraničí, pak si budete připadat jako chudí příbuzní.

Foto: Shutterstock

Přečtěte celý článek