Velký úspěch basketbalistek USK Praha. Potřetí za sebou postoupily do Final Four

před 1 měsíc 45

České mistryně, které před dvěma týdny zvítězily doma 78:60, ale pak prohrály minulou středu v Itálii 61:73, se dostaly do rozhodující fáze soutěže posedmé v historii. K triumfu je táhla Nyara Saballyová, která zaznamenala 19 bodů. Hostům nestačilo 15 bodů Dorky Juhaszové. Česká pivotka Julia Reisingerová vstřelila v dresu italského týmu po nemoci dva body.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mladíci v Praze napadli fanouška Slavie. Sebrali mu šálu a čepici, hrozí jim desetiletý trest

Pražanky vrátily Schiu loňskou porážku v boji o třetí místo. Ve čtvrtfinále Evropské ligy vyřadily italský celek podruhé během tří sezon, také před dvěma lety vyhrály 2:1 na zápasy. Nadále mohou usilovat v soutěži o druhý titul. Jedinkrát dosud triumfovaly před devíti lety.

České šampionky se musely obejít bez zraněné kapitánky a rozehrávačky Teji Oblakové. Schiu se naopak vrátila Reisingerová, jež do čtvrtfinálové série zasáhla poprvé. Spolu s italským týmem dorazilo do Prahy několik desítek jeho fanoušků.

Hostující hráčky zahájily duel bojovně a i díky šesti bodům Juhászové se ujaly vedení 11:4. USK ale vrátila brzy na dostřel sedmi body Condeová. První čtvrtina skončila smírně 16:16.

Pražanky ve druhé čtvrtině zpevnily obranu. Více než sedm minut nedovolily soupeřkám skórovat a po šňůře 14 bodů utekly do vedení 30:18. Schio snížilo, USK přesto odcházel do poločasové přestávky s devítibodovým náskokem. Schio nasbíralo tou dobou 10 ztrát, USK jen polovinu.

Svěřenkyně trenérky Hejkové zachytily i úvod druhé půle. Po šesti bodech Ezi Magbegorové zvýraznily vedení na 40:25. Kouč Schia Jorgos Dikaiulakos si vzal oddechový čas, náskok USK přesto narostl až na 18 bodů. Teprve v závěru třetí čtvrtiny italský tým snížil, USK ale vrátila před závěrečnou části dvojciferný náskok trefou s klaksonem Condeová.

Pražanky zlomily definitivně odpor soupeře v úvodu poslední čtvrtiny. Rozstřílela se hlavně Saballyová, jež získala USK zpět osmnáctibodové vedení. V závěru domácí basketbalistky nepřipustily drama, vyhrály o 20 bodů a vychutnaly si potlesk diváků vestoje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Já jsem skutečný lev, Karlos je nosorožec, nebo co, vtipkuje Végh. Odhalil i nová tetování

Přečtěte celý článek