Velký úspěch pro malé mobilní webové prohlížeče. Díky pravidlům DMA se staly daleko žádanější

před 2 týdny 42

Pravidla DMA, která začala v EU platit 7. března, už mají první hmatatelné výsledky. Týkají se mobilních prohlížečů u mobilních operačních systémů, které měly z dlouhodobého hlediska pod palcem vždy přímo vývojáři operačních systémů. U Applu dominoval Safari, u Androidů prohlížeč Chrome. Nová pravidla však značně zjednodušila volbu defaultního webového prohlížeče, resp. vyhledávače, a u malých prohlížečů doslova ze dne na den raketově stoupl počet jejich uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek
Výběr defaultního vyhledávače u nového Androidu. Společně s ním se instaluje i přidružený webový prohlížeč

Zatímco u Androidů byl tzv. Choice screen k dispozici již dříve (pouze pro výběr vyhledávače, nově umožní i výběr defaultního prohlížeče), u systému iOS 17 je to úplná novinka. Apple dokonce na svém webu uvádí webové prohlížeče a vyhledávače, které si můžete v iOS zvolit jako defaultní, a to podle země, ve které žijete. Seznam bude v každém státu aktualizovat jednou ročně. V Česku je na výběr, mimo Safari, hned 11 alternativ, mezi nimiž najdete třeba prohlížeče Aloha, Brave, DuckDuckGo, Vivaldi, Seznam.cz, Operu, Edge a Firefox. Velmi podobná skladba je i na Androidu, kde jsme v Česku spatřili i prohlížeče Ecosia, PrivacyWall, Qwant nebo You.com.

Velký úspěch malých prohlížečů

Právě malé nebo, chcete-li, neznámé webové prohlížeče, se však po zavedení pravidel těší velké popularitě. Kyperská prohlížeč Aloha zaměřený na soukromí, a který získává finanční prostředky z předplatných, hlásí jen za březen 250% nárust uživatelů. Před zavedením pravidel byla pro Alohu Evropa trh číslo čtyři, doslova ze dne na den se stala „dvojkou“. Norský Vivaldi, německá Ecosia a americký Brave také hlásí vzestup uživatelů, byť přesná čísla neuvádějí.

Klepněte pro větší obrázek
U mobilních zařízení od Applu se alternativní prohlížeče liší podle země. V Česku můžeme vybírat z 11 alternativ k Safari

Nejsou to jen méně známé prohlížeče, svou uživatelskou základnu zvyšují i známé alternativní prohlížeče jako DuckDuckGo nebo Opera. Tu uživatelé volí stále častěji jako defaultní prohlížeč na iPhonu. Přesná čísla nárustu v Evropě ale chybí, protože u některých mobilních zařízení ještě nedošlo k zobrazení obrazovky pro výběr defaultního prohlížeče a vyhledávače. Podle Mozilly, která distribuuje prohlížeč Firefox, zatím jen 19 % uživatelů iPhonů v EU dostaly potřebný update, který je o dost pomalejší, než dřívější aktualizace.

Právě rychlost je nejčastěji zmiňovaným faktorem, alternativní prohlížeče si stěžují, že Googlu a Applu trvalo zavedení nových pravidel velmi dlouho, a že spousta uživatelů možnost volby ještě ani nedostala. Je však pravděpodobné, že v následujících měsících bude pokračovat odliv uživatelů Google Chrome a Safari k alternativám, třeba i k něm méně známým.

Jaký ve smartphonu používáte webový prohlížeč a vyhledávač? Zůstali jste u Chromu a Safari, nebo volíte alternativy? Podělte se o váš komentář pod článkem.

Přečtěte celý článek