VIDEO: Nikdo nemá na kandidátce tolik lidí, kteří by v europarlamentu měli nějaký vliv, říká Alexandr Vondra o koalici SPOLU

před 5 dny 35

ROZHOVOR / O čase stráveném mimo politiku, o svém návratu v roce 2019 i o nadcházejících volbách do europarlamentu promluvil v druhé části 14. dílu Pravýho podcastu europoslanec a superlídr koalice SPOLU Alexandr Vondra (ODS)!

„Ta politika je droga, co si budeme povídat,“ říká o svém odchodu v roce 2012 Vondra. „Člověk si musí najít něco jiného a já jsem učil.“ Působil konkrétně na své alma mater, Univerzitě Karlově, a také na soukromé vysoké škole CEVRO. „A na chalupě jsem si našel koníčka, ornitologii. Nejkrásnější je být v přírodě a s mladými lidmi. Takže mi nic nescházelo,“ vzpomíná.

V roce 2019 se však na žádost svých přátel rozhodl pomoct kandidátce ODS do europarlamentu z 15. místa a díky preferenčním hlasům vyšplhal dokonce na 2. místo.
„Já jsem to cíleně nedělal, ale v průběhu kampaně mi docházelo, že možná šanci mám,“ komentuje europoslanec. Po nástupu do funkce se s ohledem na své vzdělání a sílící důraz na „zelenou“ politiku rozhodl vstoupit do Výboru pro životní prostředí. „Zdálo se mi, že ODS se životnímu prostředí nevěnovala, ale jeho ochrana přece ke konzervativní politice patří. Máme planetu ve správě a nemáme ji předávat v horším stavu, než jsme ji převzali,“ vysvětluje. Za své největší úspěchy v této oblasti považuje rehabilitaci jaderné energie, takže je i nadále považována za „čistou“, a zmírnění normy Euro 7 tak, aby nedošlo k ukončení výroby dostupných aut se spalovacími motory.

Řeč přišla i na nadcházející volby, ve kterých Vondra vede kandidátku koalice SPOLU. „Já do toho ještě teď jdu s plným nasazením, budu pět let pracovat, ale není to tak, že bych tady plánoval být ještě na kolečkovém křesle s holí a otravovat národ v nějaké politické funkci, to ne,“ komentuje s úsměvem. Na dotaz, proč volit právě koalici SPOLU, reaguje: „Nikdo nemá na kandidátce tolik lidí, kteří by měli nějaký vliv. Já, Luděk Niedermayer, Tomáš Zdechovský i Veronika Vrecionová, my všichni jsme v první třetině hodnocení nejvlivnějších poslanců v Evropském parlamentu. Máme tam něco odpracováno, znají nás tam, my známe je a máme tam také výsledky.“

Jak hodnotí jednotlivé kandidáty koalice SPOLU? Co říká o současné politické situaci? Jaké bude složení dalšího europarlamentu? A jakému fotbalovému týmu fandí? Poslechněte si druhou část 14. dílu Pravýho podcastu s Alexandrem Vondrou!

Podcast vzniká ve spolupráci s Pravým břehem – Institutem Petra Fialy a Institutem pro demokratickou společnost.

Zadavatel: Koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09 / Zpracovatel: Pravý břeh, z.s.

Přečtěte celý článek