Zeman zůstává na jednotce intenzivní péče. Jeho stav se nezhoršuje, uvedla nemocnice

před 1 měsíc 30

Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává po operaci na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je vážný, ale nezhoršuje se, uvedla Fakultní nemocnice v Motole. V pondělí jeho stav posoudí lékařské konzilium. Daří se mu dobře, řekl ČTK bývalý kancléř Vratislav Mynář. Lékaři Zemanovi ve čtvrtek odstranili sraženinu, která podle nich způsobila kritické nedokrvení nohy. Po operaci byl podle vyjádření nemocnice ve stabilizovaném, ale vážném stavu.

Devětasedmdesátiletý Zeman přijel ve čtvrtek do motolské nemocnice, podle svých spolupracovníků si stěžoval na bolest nohy. Lékaři ho ještě ten samý den operovali kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

„Podle mých informací se mu daří dobře, jak jen to je po operaci možné,“ uvedl Mynář. Na doporučení lékařů ho zatím v nemocnici nenavštívil. Čeká, jak jeho stav po víkendu vyhodnotí lékaři včetně toho, kdy bude možný přesun z jednotky intenzivní péče na standardní lůžko. Nemocnice v pátek uvedla, že délku hospitalizace zatím nelze určit.

Podle informací ČTK leží Zeman na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol. „Stav bývalého prezidenta Miloše Zemana je stále vážný, ale stabilizovaný a nedošlo k žádnému zhoršení,“ uvedla v sobotu kolem poledne mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Další informace má nemocnice sdělit se souhlasem rodiny v pondělí.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek večer v České televizi řekl, že Zeman dostává špičkovou péči a léčba byla úspěšná, i když i vzhledem k věku zůstává jeho stav vážný. Lékaři při operaci Zemanovi zprůchodnili tepny a obnovili prokrvení. Takzvaný hybridní zákrok, kterému se Zeman podrobil, provádějí intervenční radiologové ve spolupráci s cévními chirurgy, uvedl Válek, sám radiolog. Je to podle něj poměrně komplikovaný, ale běžný výkon, kterých se v Česku provedou stovky, ne-li tisíce ročně.

Už na začátku prvního Zemanova funkčního období v roce 2013 lékaři informovali o tom, že trpí polyfunkční neuropatií, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se kvůli problémům s chůzí a stabilitou rozhodl přesunout na vozík.

Přečtěte celý článek