Veronika Vrecionová je na Kverulantově blacklistu již od roku 2012. Znovu se ukázalo, že oprávněně

před 1 měsíc 63
Twitter

Kverulant zařadil europoslankyni Veroniku Vercionovou (ODS) na svůj blacklist politiků, kteří si nezaslouží důvěru veřejnosti již v roce 2012, když lživými argumenty zabránila přijetí přísnějšího zákazu billboardů. Nyní Novinky.cz odhalily že prostřednictvím svého spolku tuneluje ministerstvo zemědělství. Spolek pro něj za miliony pořádá konference. To by ministerstvo prý samo nezvládlo.  Politiky je třeba kontrolovat neustále a to Kverulant dělá už od roku 2009. Kontrolujte je s námi finanční podporou našeho úsilí.

Veronika Vrecionová (ODS) Foto: RENATA MATEJKOVA / CNC / Profimedia

S jistou nadsázkou lze tvrdit, že v politice by měli být ti nejlepší z nás. Bohužel se zdá, že na politice není nic, co by do ní ty nejlepší z nás přitahovalo. Kverulantův blacklist s 30 politiky je toho důkazem. Cílem tohoto seznamu je upozornit na politiky, kteří si pro konkrétní důvody nezaslouží důvěru veřejnosti a tak se na něj dostala i Veronika Vrecionová.

V dresu billboardové lobby

V kauze KONEC DÁLNIČNÍCH BILLBOARDŮ bylo Kverulantovým cílem prosadit zákaz billboardů zákonem. To se podařilo a v květnu 2012 byla přijata novela zákona o pozemních komunikacích, která zakazuje nejnebezpečnější billboardy. Podle této novely měly billboardy po 1. září 2017 zmizet od dálnic a silnic I. třídy. To se z velké části později také stalo.

Zákon však původně měl odstranit i reklamní poutače ze silnic II. a III. třídy. To se však nestalo, protože tehdejší senátorka Vrecionová prosadila v roce 2012 změkčující pozměňovací návrh, a to zachovat billboardy u místních komunikací a silnic II. a III. třídy. Sněmovnou schválený zákon by podle ní totiž znamenal do pěti let likvidaci 90 procent billboardů s dvoumiliardovým výpadkem pro státní rozpočet. Znamenal by prý i obrovské výpadky pro rozpočty obcí a krajů a Česká republika by prohrála všechny arbitráže za zmařené investice.  Vystrašený či zlobovaný Senát zákon vrátil zpět sněmovně. Více o zamítnutí zákona v reportáži TV NOVA z roku 2012:

Kverulant nemá pochybnosti o tom, že senátorka Vrecionová tehdy prosadila svůj názor za značné podpory lobbistů.

Ministerstvo prý neumí pořádat konference

Konference Venkov, na které se každoročně scházejí zástupci regionů, nepořádá ministerstvo zemědělství, přestože má v názvu „národní“, ale za peníze ministerstva spolek Vrecionové. Úřad sám by prý akci uspořádat nezvládl.

Smlouvy jsou zveřejněny v registru na internetu. Z něj vyplývá, že Spolek pro obnovu venkova, který vznikl v roce 1993, dostal na organizaci konference Venkov peníze od ministerstva zemědělství již mnohokrát.

Za letošní seminář, který se má konat v říjnu v Mělníku, ministerstvo zaplatí 1,9 milionu korun. V roce 2022 se konference konala v Moravskoslezském kraji a resort se spolkem uzavřel smlouvu na 1,2 milionu korun, v roce 2021 vyšla konference na 1,9 milionu, v letech 2019 a 2018 na 900 tisíc korun.

Nabízí se otázka, proč si podobnou akci neuspořádá ministerstvo samo, pokud ji potřebuje, a musí si k tomu najímat jako organizátora jiný subjekt. Různé podobné akce totiž resorty běžně pořádají a sami si na ně objednávají prostory, techniku i catering.

„Na dvoudenní akci pro tři sta až tři sta padesát osob, která se koná vždy na jiném místě Česka, nemá ministerstvo zemědělství dostatečné personální zázemí,“ odpověděl Novinkám mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. „Na akci dohlížíme v rámci přípravy, ale ministerstvo nedisponuje potřebnými lektory, prostory, znalostmi regionu ani dalšími personálními kapacitami, které by umožnily zrealizovat vše nutné pro uspořádání konference v tak velkém rozsahu bez spolupráce s externím subjektem,“ dodal.

Spolek pro obnovu venkova, který má podle účetní závěrky z roku 2022 jen jednoho zaměstnance a kterému předsedá europoslankyně a dvojka eurokandidátky Spolu Veronika Vrecionová, byl podle Bílého vybrán formou otevřené výzvy, přihlásit se prý mohl kdokoliv.

Vrecionová tvrdí, že z akcí nemá její spolek žádný profit a ziskem je spíš prestiž. „Vyúčtujeme každou korunu,“ řekla Novinkám. Proč si ministerstvo nepořádá akci, na které se takřka každoročně schází zástupci regionů a debatují o problémech zemědělců, samo, neumí europoslankyně říct. „Vlastně nevím, proč to tak funguje. Účastníme se výběrového řízení několik let,“ dodala.

Billboardová kampaň už rok před eurovolbami

Příští volby do Evropského parlamentu proběhnou od pátku 7. do soboty 8. června 2024. Čelo společné kandidátky Spolu obsadili dosavadní europoslanci Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS).  O tom, že Vrecionová má s billboardáři nestandardní vztahy svědčí i to, že jejich billboardová kampaň začala již téměř rok před vlastními eurovolbami.

Pražský okruh D0 16km směr D1 7. srpen 2023, foto: Kverulant.org

Wikipedie o Vercionové uvádí, že odmaturovala na gymnáziu v Ohradní ulici v Praze-Michli. V letech 1984–1989 vystudovala Obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze. Mezi lety 1990–1993 pracovala v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla. Od roku 1993 působí jako OSVČ v poradenství v oblasti obchodu a reklamy a angažovala se v mnoha pozicích v soukromých firmách. S manželem Davidem má dceru Julii. Z předchozího vztahu s Alexandrem Vondrou, který již byl v té době ženatý, má syna Jáchyma.

Prosba o podporu

Všechny politiky je třeba kontrolovat a přesně to Kverulant dělá už od roku 2009 a bude to dělat dál. Kontrolujte je s námi finanční podporou našeho úsilí.

Za Kverulantův tým Vojtěch Razima

Twitter
Přečtěte celý článek