Veterináři odhalili salmonelu v kuřatech agrobarona Jandejska. Desítky kil masa mají lidé doma

před 1 měsíc 50

Státní veterinární správě se podařilo odhalit stovky kilogramů kuřecího masa, které odbahovalo bakterie nebezpečné salmonely. Jedná se o mražené kuřecí maso a droby od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov podnikatele Zdeňka Jandejska. Z celkového množství 1500 kilogramů závadného masa se k lidem dostalo necelých 100 kilogramů. Zakoupit jej mohli v obchodním řetězci Globus nebo v podnikové prodejně RABBIT ve Vysokém mýtě.

„Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kilogramů. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje. Ke konečným spotřebitelům se dostaly dva různé výrobky (celkem necelých 100 kilogramů),“ informoval v tiskové zprávy mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. „Spotřebitelé, kteří mají uvedené výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu,“ oznámil.

Problematická šarže byla podle něj zpracována do několika finálních výrobků. „Více než 1400 kilogramů nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout. Ke konečným spotřebitelům se mohla dostat jen kuřecí polévková směs prodávaná v obchodním řetězci Globus a kuřecí srdce v prodejně RABBIT Vysoké Mýto. Z původního množství 1536 kilogramů bylo 504 kilogramů produktu distribuováno do obchodního řetězce Globus jako kuřecí polévková směs,“ přiblížil Vorlíček.

Díky rychlé reakci obchodníka se podle Vorlíčka podařilo z prodeje stáhnout 417 kilogramů. „Zbytek, tedy 87 kilogramů výrobku, byl prodán koncovým zákazníkům na pobočkách řetězce. Vedle toho se v prodejně RABBIT Vysoké Mýto prodalo 9 kilogramů kuřecích srdcí koncovým zákazníkům,“ doplnil mluvčí Státní veterinární správy.

Konkrétně se jedná o kuřecí polévkovou směs Z PE 1, 1 kg, země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s., datum minimální trvanlivosti: 8. 2. 2025, šarže: 2454033 a kuřecí srdce 500 g, země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s., datum minimální trvanlivosti: 9. 8. 2025, šarže: 2454033.

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy, ať už z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou, mohou způsobit u lidí průjmové onemocnění známé jako salmonelóza. To se zpravidla projevuje střevními potížemi, ohroženi mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti.

„Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla,“ vysvětlil Vorlíček.

Přečtěte celý článek