Chaos, brutalita gangů a život za barikádami. CNN ukazuje syrovou realitu na Haiti

před 1 měsíc 42

„Podívejte se na lidi, kteří stále jezdí do práce, zatímco tady uprostřed ulice hoří pneumatiky. Žádné policejní zátarasy, žádní hasiči. Většinu lidí to ale evidentně nevyvádí z míry. Plameny tu šlehají už několik hodin. Nepokoje tady na Haiti zuří celé roky,“ popsal z karibského ostrova David Culver, reportér CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Revoluce otroků, gangy a masový útěk vězňů. Ve sladkém Karibiku píše Haiti hořký příběh

Lidé se mu svěřují s obavami. Nemají kde bydlet, nemají kde jíst. Ze všeho nejvíce je ale trápí, že na Haiti už není bezpečno. Někteří lidé z chaosu viní vládu premiéra Ariela Henryho, jiní gangstery, kterým Haiti padá do rukou.

Gangsteři se na sociálních sítích chlubí svými zbraněmi a bohatstvím. Vyhrožují policii a vyžívají se v bezpráví. Mnoho obyvatel nyní žije za barikádami.

„Barikády nedělají gangy, to dělají lidé, kteří žijí v těchto čtvrtích a kteří je staví, aby zabránili gangům v příchodu a únosech. Využívají všech prostředků, aby únosce zastavili nebo alespoň zpomalili. Snaží se chránit své rodiny a zůstat neposkvrněni zločinem. To je ale pro mnohé nemožné,“ sdělil reportér CNN.

Ten mluvil i se 14letým chlapcem, kterého gang naverboval už v 11 letech. Na ostrově Hispaniola je i mnoho žen, které pocítily násilí gangů. Zločinci civilisty verbují do svých řad, vraždí, unášejí nebo znásilňují. V bezpečí už není nikdo.

Úřady odhadují, že gangy nyní kontrolují až 80 procent hlavního města. Dokonce i americké velvyslanectví a mezinárodní letiště jsou z větší části obklopené územím soupeřících gangů.

Na kompletní přeloženou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Přečtěte celý článek