Video: ačkoliv mají ruské systémy 9K37 Buk a 9K330 Tor ničit drony, paradoxně je může „oddělat“ i ukrajinský autonomní dron RAM X

před 1 týden 35

Ničit systémy protivzdušné obrany určené i k sestřelování dronů může být úkolem právě pro drony. A když se na cíl navedou sami, mají to vojáci skoro bez práce.

Boj s protivzdušnou obranou nepřítele může probíhat několika možnými způsoby, a jedním z efektivních je proti ní nasadit sebevražedné drony. Tomu se nepřítel samozřejmě může bránit třeba tím, že použije systémy elektronického boje, čímž bude rušit spojení mezi dronem a operátorem, čímž lze zamezit tomu, aby se operátor na cíl zaměřil a narazil do něj. Tento způsob obrany je ale neúčinný v případě, že je dron autonomní.

Dron RAM X se navede sám, ale není jasné jak

Jak takové útoky autonomních sebevražedných dronů vypadají, ukazuje video pod tímto článkem. Defence-Blog uvádí, že je na něm ukázáno, jak ukrajinský letoun ničí systémy protivzdušné obrany 9K330 Tor a 9K37 Buk. Je o něm přitom známo jenom velice málo údajů – označován je jako RAM X, ale jeho název jsem už zmiňoval, a mělo by se jednat o modernizovanou verzi sebevražedného dronu RAM II. Není ovšem vůbec jasné, jaký způsob autonomního navádění nebo identifikace cíle tato tzv. potulující se munice používá.

Ukraine has unveiled a new lightweight catapult-launched loitering weapon system, dubbed RAM. Developed by Ukrainian company #CDET, RAM #UAV was jointly showcased by Ukraine’s #Spetstekhnoexport and UAE’s International Golden Group at the recent #UMEX2020https://t.co/7C0oHjkxfY pic.twitter.com/CUTDQaQRji

— Ukrmilitary English (@ukrmilitary_en) March 9, 2020

Známé jsou jenom parametry RAM II, v jehož případě se jedná o menší letoun s běžným křídlem a hlavicí o hmotnosti 3 kilogramů. Forbes pak dodává, že jeho dosah by měl být zhruba 30 kilometrů. Pokud vyjdeme z těchto údajů, je jasné, že dron nemůže na nebi na svůj cíl číhat, neb nemá takovou výdrž, ale obsluha ho musí vypustit do oblasti, v níž ví, že se nachází cíl. Je ale možné, že dron oblast prohledává a má možnost zaútočit na široké spektrum cílů.

Zasáhne stojící i pohybující se systémy

Záběry na videu ukazují, že některé systémy zasáhl dron i za pohybu, z čehož vyplývá, že jeho primárním způsobem navádění nemůže být GPS, nejspíše se ani nezaměřuje na signál radaru, protože u vozidel v pohybu by nemusel zrovna být funkční, a min. jeden cíl ani radar neměl. Pravděpodobně tak bude mít nějakou hlavici a optický či infračervený systém na rozpoznávání cílů, a kromě protivzdušné obrany by pak mohl sloužit i proti cílům jako jsou tanky, děla, raketomety a další. Záleželo by na tom, jaké cíle má naprogramované.

Ztráty způsobené drony RAM X na videu jsou každopádně velice vážné. Systém 9K37 Buk je samohybný systém středního dosahu a Wikipedia uvádí, že jeho nejnovější verze mohou zasahovat cíle až do vzdálenosti 70 km, kdežto ty starší mají dosah mezi 30 až 50 kilometry. Tor je pak systém krátkého dosahu, takže dokáže zasahovat cíle do vzdálenosti 16 kilometrů, uvádí MissileThreat, a i tento systém je samohybný na pásovém podvozku.

Autonomní dron RAM X ničí systémy Buk a Tor
Přečtěte celý článek