Video: autonomní ukrajinský FPV dron může sám vyhodit do povětří klidně ruský tank; ale jak přesně funguje, není známo

před 3 týdny 37

Útoky sebevražedných dronů na nepřátelské obrněnce nejsou nic nového, ale dříve je vždy vedla lidská ruka. Autonomní navádění nicméně přináší nové možnosti.

Ve světě existuje celá řada sebevražedných dronů – od speciálně navržených až po improvizované. Většinou pracují tak, že jejich kamerový systém, který může být i termovizní, přenáší operátorům obraz, a ti ho tak mohou na dálku přesně ovládat – jakmile přitom dron s nějakou hlavicí narazí do cíle, exploduje. Vždy je tedy na člověku, jakou oběť si vybere. Změnit to však mohou drony s autonomním naváděním, kdy se na cíl navedou bez zásahu člověka.

Tank údajně zasáhl autonomní dron

Útok dronu bez zásahu člověka údajně ukazuje video pod článkem, i když nutno přiznat, že informace o něm jsou velice strohé a neúplné, a je nutné se spolehnout jenom na tvrzení v tomto videu. Defence-Blog uvádí, že je na videu zachycen ukrajinský dron při útoku na neznámý typ ruského tanku, ale velká část záběrů z vlastního dronu je zrnitá a není na ní nic vidět; pouze na konci lze spatřit záběr z jiného dronu, na němž tank po zásahu exploduje.

Exploze tanku po zásahu dronem

Autor videa na síti X uvedl, že dron opravdu letěl v oblasti, kde byl rušen prostředky elektronického boje. V tomto případě by měl lidský operátor smůlu, protože by se nemohl na cíl zaměřit. Jelikož měl ale dron navádění autonomní, nemohlo ho toto rušení signálu nijak ochromit. Není na něm závislý a prostředky elektronického boje jeho pohon nevyřadí, zatímco ovládání má na starosti počítač spojený s naváděním, přičemž ho lze instalovat na jakýkoliv dron.

Dron se možná navádí jako zbraně

Jak přesně může takové navádění dronu fungovat, není jasné, i když možné je. Jedna možnost je taková, že operátor z dálky zvolí cíl, na nějž se dron navede třeba jako protitanková střela FGM-148 Javelin. Wikipedia uvádí, že její vyhledávač je infračervený, přičemž si parametry cíle ze zaměřovače namířeného člověkem pamatuje a při letu sám koriguje dráhu. Podobnou technologii infračerveného navádění používají např. i některé protiletadlové střely.

Jinak je tomu s chytrou dělostřeleckou municí jako SMArt 155. Její hlavice se nad oblastí rozdělí na dvě části, a ty poté při pomalém kroužení vyhledávají cíl. MilitaryToday uvádí, že mají infračervený a radarový senzor, přičemž střelec cíl nevidí ani nevybírá. Projektil ale letí nad nepřítele a tak lze předpokládat, že je nalezený cíl nepřátelský. Podobně by tomu bylo nejspíše i u dronu, i když by asi bylo velice nešťastné, kdyby zůstal nad vlastním územím, spletl se a zaměřil vlastní tank, protože na bojišti strany často používají shodnou techniku.

ЗБІР НА FPV ІЗ АВТОМАТИЧНИМ НАВЕДЕННЯМ НА ЦІЛЬ!

Наші дрони еволюціонували та тепер вміють уражати цілі майже самостійно!

На цьому відео знищення російського танка за допомогою саме такого дрона💥
Це спільна робота 60 та 63 механізованих бригад.

Дрон залітав на ціль в умовах… pic.twitter.com/5yGBjbIB9M

— Serhii Sternenko ✙ (@sternenko) March 20, 2024

Útok autonomního dronu na tank

Přečtěte celý článek