VIDEO: Bitva o Robotyne pokračuje už měsíce. Nezbyl z něj kámen na kameni

před 2 týdny 28

Ukrajinská armáda ukázala letecké záběry zcela zničené obce Robotyne, kterou se od začátku konfliktu snaží ovládnout ruská i ukrajinská strana. V oblasti, o níž se od loňského roku vedou ukrutné boje, nezbyl doslova kámen na kameni.

Robotyne byla ukrajinská vesnice v Záporožské oblasti, asi 15 kilometrů jižně od Orichivu a 40 kilometrů severně od Tokmaku. Zatímco první jmenované město se Rusům během jejich prvotního náporu v roce 2022 dokázalo ubránit, druhé jmenované, okupanti dosud ovládají. Malá vesnice, v níž před válkou žilo asi 500 obyvatel, se dostala do ohniska bojů. Video, které publikovala jižní skupina ukrajinské armády na sociální síti Telegram, jasně dokládá, že jde o zónu smrti, ve které už nemůže žít snad vůbec nic.

„Takhle vypadá právě teď Robotyne, které už ani nemůže být nazýváno obcí, protože v něm nejsou žádní obyvatelé. Na útěku před Rašisty byli lidé donuceni odejít, protože nezbyl ani jeden dům. Toto je tvář „ruského světa“. Takhle se chovají ti, kdo předstírají že přicházejí a osvobozují naše území. Osvobozují nás od kvetoucích zahrad, od útulných domů, od smíchu dětí a od života. A pak se chlubí ruinami, které hlásí jako ,úspěchy na frontě´,“ popsali ukrajinští vojáci.

Krátce po začátku plnohodnotné invaze, když v březnu 2022 vesnici obsadila ruská armáda, zbyla v ní jen hrstka obyvatel. Jak popsal web Suspilne Media, po dlouhou dobu žili bez světla, tepla i vody. Všude byli ruští vojáci, bombardování a ničení. Zachránila je jejich vlastní zemědělská produkce, o kterou se mezi sebou dělili. Pak vypukla ukrajinská protiofenziva a o vesnici se začalo znovu tvrdě bojovat. Někteří lidé zahynuli. Ty, kteří přežili, evakuovala v létě 2023 ukrajinská armáda, když vesnici osvobodila.

Navzdory své snaze ale nedokázali Ukrajinci prolomit místní mohutnou ruskou obranu, a nepodařilo se jim postoupit až do zmiňovaného Tokmaku a dále na jih, jak to měli v plánu. Namísto toho se boje změnily v krutou opotřebovávací poziční válku, v jejichž ohnisku se ocitlo právě Robotyne, o které se vedou brutální boje až doposud.

Ruská přesila, včetně elitních výsadkářů a dalších jednotek, se usilovně snaží Ukrajince z vesnice vytlačit, nepodařilo se jim však v ní udržet pozice. Tamní ukrajinskou pěchotu podporují také tankisté 128. samostatné mechanizované brigády, které redaktoři deníku FORUM 24 nedávno navštívili na jejich pozicích nedaleko Orichivu.

Přečtěte celý článek