Video: Challenger 2 se může vyřadit i bez pomoci protivníka, když se řidič snaží „motorem porazit přírodu“ a zapadne skoro po věž

před 1 měsíc 69

Ačkoliv je britský tank Challenger 2 velmi dobře pancéřovaný a má přesné dělo, jeho slabinou je hmotnost, kvůli níž se mu snadno stane nepřítelem terén.

Britský tank Challanger 2 je považován za jeden z nejlepších na světě – pochlubit se může například skvělým pancéřováním, a k zahození není ani jeho přesné dělo. Mohlo by se tedy zdát, že je jakousi tankovou superzbraní. Skutečností ale je, že má minimálně jednu velikou slabinu, která se projeví v okamžiku, kdy se dostane do opravdu blátivého terénu. V takovém okamžiku totiž velice snadno zapadne a stane se nepoužitelným, což se samozřejmě může stát jakémukoliv vozidlu, ale Challenger 2 je mnohem těžší než řada jiných.

Bahno zkrátka Challengeru 2 nesvědčí

Britové navrhli svůj tank Challenger 2 s ohledem na podmínky ve Velké Británii, případně západní Evropě, ale osvědčil se i v momentě, kdy byl nasazen třeba v Iráku. Jenomže pokud se ocitne například ve východní Evropě, může mít problém – že disponuje velmi dobrým pancířem také znamená, že je i velice těžký – konkrétně jde o 64 tun, uvádí Defence-Ua. Snadno tak zapadne do bláta, a to zvláště v období podzimu nebo jara, kdy na východě panuje takzvaná rasputica a vrstva bahna je na české poměry až nepředstavitelná.

Challenger 2 při střelbě

Video pod článkem ukazuje, jak moc může Challenger 2 v zabahněném terénu zapadnout. Využil sice cestu, po níž nejspíše dříve projelo jiné vozidlo, ale pro takto těžký tank jde o velmi nepříznivý terén. Začne se tedy do bahna bořit, a jak je běžné, čím více se řidič snaží, tím hlouběji zapadá, až se tank ocitl téměř až po věž v blátě a vodě. Jak nakonec dopadl, není jasné, ale pravděpodobně ho musel někdo z bahna vyprostit. Záběry mimochodem nejsou z boje, kde by jinak taková situace téměř jistě znamenala zničení nebo ukořistění.

Sice je těžký, ale má spíše přednosti

Challenger 2 je podobně těžký jako M1 Abrams nebo Leopard 2, ale má slabší motor. Třeba oproti ruskému T-80 má o 30 procent menší poměr hmotnosti k výkonu, vysvětluje TheSun, ovšem ruské tanky byly stavěny tak, aby se dokázaly s těžkým bahnitým terénem vypořádat, protože bylo jasné, že se v něm budou muset pohybovat. Britové při konstrukci tanku pravděpodobně s takovou možností nepočítali a řešit to nebylo důležité.

To ovšem neznamená, že by Challenger 2 byl špatný tank, naopak. Jen musí osádka pamatovat na jeho slabinu a do extrémně bahnitého terénu s ním nejezdit. I z větší dálky přitom mohou využít předností jeho děla, které má ráži 120 mm a drážkovanou hlaveň, uvádí ArmyRecognition, což mu zajišťuje velmi vysokou přesnost i na vzdálenost několika kilometrů, a třeba dělo výše zmíněného T-80 se mu v tom nemůže ani přiblížit. Navíc je nesnadné ho zničit.

British tanks are designed for military trade shows but not for the battlefield? According to this Sun report the biggest ‘challenge’ for the ‘Challenger’ tank are ordinary puddles by Ukrainian standards. “It keeps getting stuck.” pic.twitter.com/svAixCGD34

— Kim Dotcom (@KimDotcom) March 11, 2024

Challenger 2 zapadl do bláta

Přečtěte celý článek