VIDEO: Děsivá bitva o Časiv Jar mění v prach ruské síly i město samotné

před 3 týdny 32

Neustálými útoky pozemních konvojů, leteckým bombardováním, údery dělostřelectva i dronů se síly ruské armády snaží postoupit na jednom z nejžhavějších míst fronty na Ukrajině, u města Časiv Jar v Doněcké oblasti. Jak je patrné z přiloženého videa, nevhodného pro děti a citlivé povahy, Ukrajinci se brání jako lvi, ale kvůli nedostatku munice a ohromné převaze nasazených sil nepřítel pomalu postupuje. V samotném městě se nicméně Rusům zatím navzdory jejich enormnímu úsilí nepodařilo uchytit.

Vesnice Bohdanivka a Ivanivské, vzdálené asi 8 kilometrů od ukrajinských pozic ve městě Časiv Jar, obsadily podle zpráv ukrajinských i českých vojenských komentátorů útočící ruské síly, které nyní usilují o postup na samotné město. To mělo před válkou asi 13 tisíc obyvatel a Ukrajinci ho po pádu Bachmutu a Avdijivky, používají jako další důležitou obrannou pozici.

Jak píše ukrajinský deník Fokus s odvoláním na videa a zprávy zveřejněné velitelem 414. samostatného praporu ukrajinských dronařů Robertem Brovdim, zvaným Maďar, budovy na východním okraji města, nyní ruské letectvo a artilerie bourá do základů. Doložil to videem, které pořídl ruský dron přímo na místě.

Пекло,в якому наші воїни стримують орду російських виродків,не даючи їм прорватися далі…
Ворог продовжує знищувати Часів Яр(Бахмутський район, Донеччина)та околиці за допомогою авіації та артилерії,тривають постійні спроби штурмів. pic.twitter.com/aOp7gGBwm6

— Мисливець за зорями (@small10space) April 12, 2024

Vojáci z řad ukrajinské 67. samostatné mechanizované brigády, kteří město vedle jiných jednotek brání, a také ukrajinští vojenští komentátoři upozorňují na to, že stejně jako již dříve během dubna, také v posledních dnech Rusové neustále podnikají proti městu ofenzivní akce. Naposledy zkusili proniknout do Časiv Jaru pomocí mechanizované obrněné kolony čítající zhruba 15 vozidel, utrpěli prý ale zhruba 50procentní ztráty a byli nuceni se stáhnout.

„Stojíme v Časiku. Nikoho jsme nepustili do Časiku,“ informoval například v pátek na svém telegramovém účtu vojenský blogger a voják známý pod přezdívkou Bachmutský démon. Podle vojenského komentátora a velitele 24. samostatného útočného praporu Stanislava Bunjatova jsou v oblasti nadále naprostou noční můrou drony.

Podle analytiků z webu Frontelligence Insight ruské útoky na Časiv Jar, zaznamenané na úvodním videu, již mohly ukázat silné i slabé stránky ukrajinské obrany. Odražený pokus o útok na město ze 4. dubna totiž podle nich dokládá překvapivý fakt, že kolona ruských obrněnců bez patrných obtíží prokličkovala až do města samotného, přičemž v jeho okolí se podle Ukrajinců měla nacházet masivní minová pole.

„Video, zveřejněné 67. samostatnou brigádou ukázalo potenciální slabinu v ukrajinské obraně, budované v některých případech ve spěchu, a taktiku ruských sil, která je chytřejší než v počátečních fázích invaze,“ domnívají se zmínění komentátoři.

Časiv Jar, který se nachází západně od Bachmutu, je podle nich důležitý test pro obě strany válečného konfliktu. Pokud ho Ukrajina ztratí, mohlo by to mít pro ni vážné následky, protože Rusku by se tak podle nich otevřela cesta ke klíčovým městům na Donbasu, která nadále zůstávají pod ukrajinskou kontrolou, jako je například Kramatorsk. Naopak neschopnost dobýt toto město navzdory masivním ztrátám a množství nasazených zdrojů by naznačovala vážné problémy ukrývající se uvnitř ruské armády, dodávají.

Ukrajinci nečekají na Rusy s rukama v kapsách, a do boje proti jejich pozicím ve zmíněném Ivanivském poslali letectvo. Očekávají, že plánovaný směr postupu ruských sil během následujících měsíců má po případném pádu Časiv Jaru mířit jihozápadně, především na město Pokrovsk. Jak již deník FORUM 24 informoval, podle velitele ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanova má k hlavní fázi ruské ofenzivy dojít asi v květnu.

Přečtěte celý článek