Video: i na malý ruský „9tubusový“ improvizovaný systém na pokládání min musí někdy vyletět hned dva drony

před 1 týden 37

Rozmisťovat miny dálkově je nesmírně užitečné, přičemž k tomu velmi dobře poslouží i improvizované systémy. Nelze však očekávat, že zůstanou bez povšimnutí.

Miny stále hrají v konfliktech významnou roli a dají se pokládat různými způsoby. Vojáci už je ani nemusí zahrabávat do země, neboť je lze pokládat dálkově. Jednou z možností, jak to provést, je využití robotického vozidla spolu se systémy dálkového pokládání min, čímž vznikne mobilní systém, a nehrozí tak nebezpečí ztráty vojáků v případě útoku nepřítele, protože ho obsluhují z dálky. Takové vozidlo je pro něj ale bezesporu cenným cílem.

Robotické „zaminovávací“ vozidlo zničily drony

Ruský robotický systém na pokládání mil lze vidět na videu pod tímto článkem. Jde o nějaký typ menšího robotického vozidla s 9 tubusy na rozmisťování min, uvádí MilIn, a podle všeho se pohyboval v blízkosti fronty, kde si ho všiml nepřítel, načež se rozhodl využít k jeho zničení sebevražedný dron. Z videa je patrné, že se jednalo o FPV dron s nějakou hlavicí, ale operátor se zjevně netrefil, a když ležel letoun na zemi, přenášel obraz.

Sebevražedný FPV dron

Dálkový pokladač byl nicméně natolik zajímavým cílem, že na něj byl vyslán další sebevražedný dron, přičemž celou akci opět monitoroval, protože z něj pochází závěrečné záběry, které značí zničení zbraně. Druhý dron byl viditelně úspěšný a do systému narazil přesně; po explozi se pak objevil ještě minimálně jeden další výbuch, což naznačuje, že alespoň v některých tubusech musela být mina nebo miny, které nepřítel nestihl položit.

Robot může miny pokládat v zemi nikoho

Na robotickém vozidle bylo umístěno 9 tubusů systému označovaného jako PKM-1, uvádí ArmyRecognition, a soudí, že jde o relativně levný systém, jehož cenu odhaduje na asi 91 tisíc korun. Nejspíše se jedná o improvizaci, ale může být relativně efektivní a teoreticky by s ní šly pokládat miny v zemi nikoho, případně těsně před nějaké útočící jednotky. Vozidlo je tak velice nebezpečné, i když není jasno, jak je ovládáno, ani jaký má dosah.

Tubus systému PKM-1 může obsahovat různé typy protipěchotních i protitankových min. Na stránkách Centra bojového výcviku americké armády stojí, že tubus dokáže odpálit miny na vzdálenost 30 až 35 metrů, a může v něm být třeba 72 malých protipěchotních motýlkových min PFM-1, které se rozptýlí do prostoru, ale i miny větších typů. Například jedna protitanková PTM-3 nebo tři protivozidlové PTM-1. Vzhledem k tomu, že je na robotovi tubusů 9, může nést celou směsici min a aplikovat je dle potřeby.

Zničení robotického vozidla na pokládání min
Přečtěte celý článek