Video: i velice dobře chráněný a vzácný hybrid tanku M1 Abrams může v klidu zničit ruská raketa nebo sebevražedný dron

před 3 týdny 33

Ačkoliv je systém umístěn na tankovém podvozku a ještě má reaktivní pancéřování, zdaleka není nezranitelný. Ke všemu, když je široko daleko sám.

Pokud je v nějaké obranné linii položeno mnoho min, nejlepším způsobem, jak přes ně přejít, je použití speciální odminovací techniky. A protože se musí přiblížit na krátkou vzdálenost k nepříteli, je často silně chráněná – například tedy umístěná na podvozku tanku. Třeba Američané vyvinuli systém označovaný M1150 Assault Breacher Vehicle na podvozku tanku M1 Abrams, a ačkoliv je velice odolný, neznamená to, že by byl nezničitelný.

Odminovací vozidlo u fronty a samotné

Příklad, jak může být vzácný americký systém M1150 zničen, ukazuje video pod článkem. Na síti X účet Rybar Force uvádí, že bylo vozidlo zasaženo asi kilometr od frontové linii, což znamená, že v dosahu nepřítele. Údajně bylo na své misi samotné a bez jakékoliv ochrany. Na videu není opravdu v okruhu několika desítek metrů vidět žádná další technika ani vojáci, i když se na druhou stranu může jednat o záběry z jakékoliv doby.

M1150 má dvě liniové nálože a minový pluh

Odminovávací vozidlo bylo zničeno pomocí nějaké střely nebo sebevražedného dronu; záběry ukazují jenom výbuch, ale vzhledem k jejich kvalitě nelze nic odvodit. Teoreticky mohl být použitou zbraní dron ZALA Lancet, o čemž by mohlo svědčit, že vozidlo monitoroval dron průzkumný. Army-Recognition uvádí, že třeba dron Lancet-3 má bojovou hlavici těžkou 3 kg, a pokud se s ní trefil do správného místa, může na zničení stroje stačit.

M1150 udělá průchod 100 metrů dlouhý

M1150 byl vyvinutý kolem roku 2009 a ve světě pravděpodobně existuje jenom v desítkách kusů. Army-Technology uvádí, že ho tvoří podvozek tanku Abrams, na němž je umístěna věž s dvěma odminovávacími náložemi MICLIC. Ty dokáže odpálit do vzdálenosti zhruba 100 metrů a po explozi, jíž aktivuje nastražené miny, vytvoří v miniovém poli průchod až 8 metrů široký. V přední části vozidla je navíc ještě umístěn odminovávací pluh.

Vozidlo má hmotnost 72 tun, což samo o sobě svědčí o tom, že je velice dobře chráněné. Využívá nejen pancíře tanku, ale na fotografiích je na některých místech viditelné i reaktivní pancéřování. I přes vysokou hmotnost se vozidlo na silnici dokáže pohybovat rychlostí až 70 km/h. Na jeho obsluhu pak stačí dvoučlenná osádka, a v případě potřeby může jeden z členů na nepřítele pálit z nainstalovaného těžkého kulometu ráže 12,7 milimetrů.

🇷🇺🇺🇦 Yesterday, footage of the destruction of a very rare engineering vehicle supplied by overseas partners to Ukraine was published online.

The M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV) based on the M1 Abrams tank was hit near Petrivs’ke. In addition to the mine trawl, it also has… pic.twitter.com/eou2T0HiVC

— Rybar Force (@rybar_force) February 23, 2024

Zničení vozidla M1150

Jak se mohlo odminovávací vozidlo ocitnout samotné a zcela na ráně?

Přečtěte celý článek