Ukrajinští pohraničníci vraždí uprchlíky na hranicích, tvrdí Rusové. Ve skutečnosti jde o jejich vojáky

před 1 měsíc 53

Další „zaručenou informaci“ sdílí ruské účty na sociálních sítích. Jejich terčem se tentokrát stali ukrajinští pohraničníci, kteří podle nich dostali oprávnění ke střelbě na osoby prchající do zahraničí. Pravda je přitom zcela opačná. Obránci ukrajinských hranic decimují ruské diverzní jednotky pokoušející se proniknout na jejich území.

Před nejnovější ruskou psychologickou operací varuje ukrajinské Centrum proti dezinformacím. Jak Ukrajinci zjistili, ruské kanály na sociální síti Telegram začaly sdílet informace o tom, že ukrajinským pohraničníkům bylo dovoleno střílet a používat FPV-drony proti těm, kteří se snaží uprchnout z Ukrajiny. Dokládat to má snímek cedule s odpovídajícím nápisem, pořízený prý někde v pohraničí. Nápis na ní varuje, že při pokusu o nezákonné překročení hranice mohou pohraničníci začít střílet, anebo zneškodnit uprchlíka FPV dronem. Nic z toho samozřejmě není pravda.

Jak zjistili bojovníci s dezinformacemi, podobné postupy zcela vylučují ukrajinské zákony a ukrajinští pohraničníci střílí a ničí FPV-drony výhradně ruské okupanty, kteří se snaží přejít hranice opačným směrem a páchat na území Ukrajiny diverzní akce. Cílem této dezinformace má být diskreditace pohraniční stráže, vzhledem k tomu, že si proti ruským jednotkám na východní hranici počíná více než efektivně.

Válečná situace nicméně staví ochránce ukrajinských hranic do těžké role. Zatímco na východní hranici s Ruskem de facto plnohodnotně bojují s okupanty, na té západní zase poměrně často zachraňují ukrajinské uprchlíky pokoušející se uniknout před brannou povinností a překročit hranici často v těch nejhorších místech. Jak o tom svědčí četné zprávy, mnozí z nich by se bez pomoci utopili, nebo umrzli.

Ruská propaganda nicméně jede na plné obrátky a uživatelé sociálních sítí se tak mohli dozvědět také o tom, že Ukrajinské jednotky mobilizují bezdomovce, o tom, že do první linie posílají 16leté dívky a že penzisté v Charkově procházejí kurzy, jak se stát efektivními lidskými štíty.

Přečtěte celý článek