VIDEO: Jed do lázní a do prádelny. SBU překazila ruskému agentovi smrtelný útok proti velení

před 1 měsíc 35

Vojenská kontrarozvědka Bezpečnostní služby Ukrajiny SBU zatkla jednoho z vojáků, který plánoval útok jedem proti velení armády v Záporoží. Rusové jej k tomu přinutili mučením jeho rodičů.

Jak SBU uvádí na svých webových stránkách, podařilo se muže zadržet dříve, než se k akci vůbec odhodlal. Cílem útoku, jenž měl být proveden za pomoci prudkého jedu, měli být ukrajinští velitelé bojových jednotek v oblasti Záporoží.

„Ukázalo se, že útočníkem byl aktivní voják ukrajinské armády. Ke spáchání trestného činu plánoval přidat jedovatou látku do vody komplexu lázní a prádelny, které používal velitelský štáb ozbrojených sil,“ popsala to, jak se měl útok odehrát SBU.

Během vyšetřování se příslušníkům SBU podařilo zjistit, že muž neměl v úmyslu jen otrávit velitele, ale také kromě toho fungoval i jako informátor ruské FSB, pro kterou zjišťoval místa rozmístění a pohybu jednotek ozbrojených sil na frontě.

Zadržený muž byl ruskou stranou naverbován poté, co byli zadrženi jeho rodiče, kteří žijí v okupované části Luhanské oblasti. „Jak vyšetřování ukázalo, útočníci unesli mužovy příbuzné přímo z jejich bydliště a poté je uvěznili v místní ruské mučírně, kde byli vystaveni brutálnímu mučení. Ruští agresoři po nich požadovali, aby svého syna přesvědčili k práci pro okupanty,“ konstatuje zpráva SBU.

Když na spolupráci přistoupil, probíhala komunikace s jeho řídicí orgánem prostřednictvím anonymního chatu v Messengeru, což prokázal při domovní prohlídce zajištěný mobilní telefon.

Po zadržení byl muž obviněn ze spáchání zrady za stanného práva a hrozí mu doživotní vězení.

Přečtěte celý článek