VIDEO: Jsi jenom maso. Rusové natočili další absolutně lživé propagandistické video

před 4 týdny 32

Na sociálních sítích se začalo šířit lživé ruské propagandistické video, které ukazuje, jakým způsobem mají být na Ukrajině rekrutováni mladíci do armády. Zatímco jiní, kteří pocházejí z bohatých rodin, se odvodu vyhnou a užívají si dekadentní způsob západního života. Jak poznamenávají ukrajinské zdroje, obsah videa však popisuje spíše ruskou realitu.

„Válka pro chudé aneb mobilizace po ukrajinsku. Kokain, eskortní dívky, drahá letoviska a těžký luxus – realita některých Ukrajinců. Krev, špinavé zákopy a krysy – realita jiných,“ popisuje nejnovější produkt ruské propagandy anonymní telegramový účet MediaKiller, který divákům radí, aby se na video podívali, protože „je silnější než jakákoli slova“. Kromě tohoto anonymního účtu jako jeden z prvních sdílel video na svém privátním kanále i Vladislav Pozdňakov, ruský nacionalista, antisemita, blogger a zakladatel rasistické organizace Mužský stát. Ten o videu napsal, že „bylo natočeno pro ukrajinské muže, kteří jsou násilně posíláni do zákopů, aby umírali za kyjevský režim, zatímco děti elit se zhulují“.

Děj videa je prostý. Vychází z porovnání dvojice mladých Ukrajinců, z nichž jeden byl násilím odveden na frontu, kde byl následně zraněn, a druhý si v téže době létá po světě a užívá si života ve společnosti krásných dívek, alkoholu a drog.

Nezávislé ruské médium Mediazona za pomoci programu na rozpoznávání obličejů zjistilo, že „bohatého Ukrajince“ hraje ruský herec Maxim Gromov, známý z televizního seriálu „Besprincipnyje“ (Bezzásadoví). Naopak onoho chudáka, který skončí v uniformě na bitevním poli, ztvárnil Alexandr Panov, jenž hrál třeba ve filmech Tobol nebo Restaurace podle konceptu. Oba herci byli osloveni, aby se ke své účasti v propagandistickém videu vyjádřili, ale oba tvrdí, že se žádného natáčení nezúčastnili.

Server Meduza upozorňuje, že „hlavní myšlenka videa je aplikovatelná na Rusko“, a připomíná případ syna Putinova mluvčího Dmitrije Peskova. Nikolaj Peskov o sobě v rozhovoru pro Komsomolskou pravdu v dubnu 2023 tvrdil, že bojoval přímo ve válečné zóně jako součást tehdejší žoldácké Wagnerovy skupiny. O jeho účasti v boji však neexistuje jediný důkaz v podobě fotografie či videa.

Nejde o první podobnou ruskou propagandistickou provokaci. Již v létě loňského roku se objevilo video, v němž je německé rodině doslova vyrabován dům příslušníky německé armády pod záminkou podpory Ukrajině tak, že nakonec zůstanou jen holé stěny, na které jedna z rabujících postav zavěsí se zvoláním „Heil Zelenskyj“ obraz ukrajinského prezidenta.

Celé video bylo natočeno s jasně identifikovatelnými narážkami na nacistickou třetí říši. V samotném úvodu zní z televize projev jako vystřižený z „úst Adolfa Hitlera“, obrázky jsou podbarveny typickou „vojenskou pochodovou“ hudbou a chování lidí v uniformách evokuje vystupování příslušníků Waffen-SS, jak je prezentováno v nejednom sovětském či ruském filmu. „Pokud je vaše země v NATO, buďte připraveni na NATO u vás doma,“ objeví se v samém závěru. A titulky na konci uvádějí, že Německo již na pomoc Ukrajině utratilo přes 22 miliard eur.

Zdroje, které video na ruských kanálech hojně sdílely, tvrdily, že jde o politickou reklamu krajně pravicové strany Alternativa pro Německo. Jenže nezávisle na sobě novinář Radia Liberty Mark Krutov, agentura The Agency a ověřovatel faktů Ilja Ber prokázali, že ve videu hrají ruští herci, a je tedy důvodné podezření, že video bylo natočeno v Rusku.

Přečtěte celý článek