Video: když se daří, může jediná jednotka odrazit i 11 ruských útoků a zničit 16 obrněnců za jediný den. Ani „nas mnogo“ vždy nefunguje

před 1 týden 40

I když je útočník neúspěšný, může to zkoušet znovu a znovu, a to i za cenu vysokých ztrát. Jde asi zejména o to, jak moc mu záleží na životech vojáků.

Jednou z hlavních taktik ruských velitelů je opakování útoků na nějaké místo bojové linie, takže i když se jim nepovede napoprvé uspět, pošlou další vlnu vojáků a techniky, která se bude pokoušet prorazit. Doufají totiž, že takovéto „nahlodávání“ linie nakonec přinese ovoce, což se občas i může povést, protože „nas mnogo“, ale většina útoků (alespoň prvních) se utopí v krvi, protože jsou jejich výsledkem obrovské ztráty na životech i technice.

11 obrněných útoků za jeden jediný den

Jak probíhají ruské útoky na nějakou houževnatě bráněnou bojovou linii, lze vidět na videu pod tímto článkem. Velitelé se snažili překonat silně bráněnou ukrajinskou linii opírající se nejenom zákopy, ale také o minová pole a dobře zastřílené dělostřelectvo. Za den pak museli obránci z jediné jednotky odrazit 11 útoků, po nichž zůstalo na bitevním poli hned 16 kusů zničené techniky, uvádí MilIn, avšak ani odhad lidských ztrát uveden není.

Transportér MT-LB

K linii se útočníci snažili dostat za pomoci obrněné techniky, mezi níž byly tanky, bojová vozidla pěchoty a obrněné transportéry, i když jejich přesná identifikace je ze záběrů velmi obtížná, protože nemají dobrou kvalitu, a navíc mají mnohá vozidla různé klece, což z výšky jejich identifikaci ztěžuje. Jedním ze zničených vozidel je však transportér MT-LB, což je původně tahač dělostřelectva, ale využívá se i jako transportér, kdy uveze 11 vojáků, uvádí MilitaryToday.

Obrněnce likvidovaly miny, drony i střely

Obrana proti ruským útokům byla komplexní, přičemž obránci využili hned několika způsobů, jak nasazenou techniku ničit. V první vlně se o ni postaraly nastražené miny, na nichž zůstalo několik vozidel. Velmi účinně pak další zlikvidovaly sebevražedné drony, ale oblast byla rovněž pod palbou dělostřelectva. Záběry vedle toho ukazují několik případů zasažení ruské obrněné techniky za pomoci řízených protitankových raket.

Použitou zbraní byl nejspíše ukrajinský systém Stugna-P využívající navádění za pomoci laserového paprsku. ArmyRecognition uvádí, že do systému existují 2 druhy střel, a to buď ráže 130 nebo 152 mm. Jejich účinný dosah je potom až 5 km a dokáží si poradit s pancířem silným až 800 mm RHAe, a samozřejmě platí, že větší střely jsou o něco účinnější, ale také těžší. Výhodou systému je dálkové ovládání, vojáci od něj mohou být až 50 metrů.

Výsledek 11 útoků za jeden den proti jediné jednotce
Přečtěte celý článek