Video: když se dvojice ruských BM-21 Grad nehýbe, stačí na její zničení jenom několik vteřin

před 3 týdny 22

Jakmile dron objeví nehybné, leč zamaskované raketomety BM-21 Grad, zbývá jim doslova jenom několik – nejvýše desítek – vteřin. Vzápětí totiž mohou čelit přesné palbě.

Boj proti salvovým raketometům je během války velmi potřebný, protože se bezesporu jedná o jedny z nejúčinnějších zbraní na bojišti. Dokáží totiž během několika sekund vypustit salvu raket, jejíž plošný účinek v cíli je devastující. Na druhou stranu musí raketomety během své bojové činnosti zastavit, a protože jsou většinou umístěné na podvozku nákladního automobilu, není složité je zničit – třeba nějakou přesnou municí z jiného raketometu.

Stojící BM-21 Grad je snadným cílem

Klasický boj raketometu proti raketometu zobrazuje video ze sítě X, které můžete vidět pod tímto článkem. Ukazuje, jak dvojici ruských raketometů BM-21 Grad objevil průzkumný dron, upřesňuje MilIn, přičemž byla umístěna v mírně zalesněném terénu – nejspíše se jednalo o snahu ji alespoň trochu zamaskovat, ale zároveň jí nechat potřebné místo, aby mohla vést palbu. Odhalení takové pozice je ovšem pro dron na nebi velice jednoduché.

Raketomet M270, který nejspíše zničil dvojici BM-21 Grad

K útoku na raketomety BM-21 Grad potom stačilo nahlásit souřadnice GPS, jelikož se nehýbaly. Vzápětí na ně přiletěly v rozmezí pravděpodobně jenom několika sekund dva přesné údery, a to z raketometu M270 nebo M142 HIMARS. Obě rakety trefily velice přesně, načež z cílů zbyly jenom trosky. V jednom byly nejspíše stále nabité rakety, protože začaly létat všude okolo.

Sovětský BM-21 Grad je velmi rozšířený

BM-21 Grad je nejrozšířenějším raketometem na světě, přičemž pochází ještě z dob SSSR – do výzbroje byl zaveden na začátku 60. let 20. století, uvádí ArmyRecognition, a umístěn bývá na různých typech podvozků. Do mnoha zemí byl pak vyvezen a všude po světě vznikly jeho různé licenční kopie. Využívá rakety ráže 122 mm a v odpalovači jich má až 40; ty standardní mají dosah kolem 20 km, ale některé moderní varianty zvládají dokonce 35 až 40 km.

M270 a M142 jsou pak americké raketomety, z nichž první je pásový, a druhý na podvozku nákladního automobilu. Využívají přitom různé druhy munice, ale proti Gradům pravděpodobně nasadily střely M31, což jsou rakety ráže 227 milimetrů. Ty jsou naváděny prostřednictvím GPS a jejich přesnost je kolem 1 metru, zatímco dosah nejspíše až 92 kilometrů, uvádí Wikipedia. Mají 91 kilogramů těžkou bojovou hlavici obsahující 23 kilogramů trhaviny.

Знищено одразу 2 російських Гради!

Спільна робота батальйону К-2 54 ОМБр, бригади НГУ Рубіж та невідомих старших начальників.

Виявлення і коригування здійснювалось у тому числі за допомогою оплачених вами розвідувальних дронів. pic.twitter.com/iEUvEXLSCt

— Serhii Sternenko ✙ (@sternenko) February 27, 2024

Zničení dvou raketometů BM-21 Grad

Jak lze poblíž fronty nejlépe maskovat raketomet jako BM-21 Grad?

Přečtěte celý článek