Video: když si vlastní obrana sestřelí Suchoj Su-27 a pilot jde k zemi, může se katapultovat a později být zachráněn v moři

před 1 týden 40

Ztráta bojového letounu je vždy velice bolestivá, ale ne vždy za ni může nepřítel. Někdy jde o lidskou chybu, jindy o technickou závadu.

Moderní bojové letouny nejsou vůbec levnou záležitostí – jejich ceny šplhají i přes miliardu korun za kus – takže pokud takový letoun z nějakého důvodu havaruje nebo spadne, je to velice bolestné, a nahradit ho není zase tak jednoduché. A hlavně v období nějakého konfliktu nebo napjaté situace se dokonce může stát, že letadlo dokonce sestřelí vlastní protivzdušná obrana. To je potom nejenom bolestné, ale především do nebe volající.

Obrana sestřelila vlastní Suchoj Su-27

Co se může stát, pokud protiletadlová obrana začne střílet na vlastní letoun, můžete vidět na videu níže. Je na něm zobrazen hořící letoun, jak padá do moře, a MilIn uvádí, že se jedná o ruský bojový letoun Suchoj Su-27 Flanker. Zaznamenaný incident pochází z oblasti Sevastopolu a pozitivem na celé události je, že se pilot katapultoval a záchranáři ho našli v moři.

Vyzbrojený letoun Suchoj Su-27

Co přesně se stalo, je nejasné, ale NewsWeek uvádí, že letoun sestřelila ruská protivzdušná obrana – ovšem bez uvedení toho, jaký systém na něj měl pálit. Údajně si jeden z členů obsluhy systému protivzdušné obrany dostatečně neověřil identifikaci letounu a spustil na něj palbu. Stávat by se to ale nemělo, letouny mají mít identifikační odpovídač, ale v Rusku se podobných událostí stalo více, třeba když sestřelili vlastní Suchoj Su-25 Frogfoot.

Letoun byl v 80. letech 20. století špičkový

Suchoj Su-27 nepatří k tem nejmodernějším v ruské výzbroji, i když v době svého uvedení (v roce 1982) patřil mezi světovou špičku. I přes svůj věk je stále schopný, a Airforce-Technology uvádí, že ho kromě Ruska provozuje třeba Ukrajina, Bělorusko, Vietnam, ale i další země. Llicenčně byl také vyráběný v Číně. Jde o dvoumotorový a vysoce obratný letoun určený k vybojování vzdušné převahy a vychází z něj i další letouny, posledním je Suchoj Su-35 Flanker-E.

Pro případ boje je letoun vybaven kanonem ráže 30 mm a může nést široké spektrum zbraní na 10 bodech. Jednat se může o různé typy střel vzduch-vzduch, jako R-27 středního doletu s poloaktivním radarovým naváděním, nebo také o R-73 na krátkou vzdálenost s infračerveným naváděním. Nést může i různé typy pum, a to i o hmotnosti 500 kg, jako je FAB-500. Schopnosti záleží i na verzi nebo modernizaci, protože těch existuje značné množství.

Sestřelený ruský Su-27

Jak lze protivzdušnou obranou trefit vlastní letadlo?

Přečtěte celý článek