VIDEO: Napínavý závod ruské buginy s ukrajinským dronem. Řidič uháněl jako o život

před 2 týdny 29

Jízdu doslova na život a na smrt musí zpravidla absolvovat ruští vojáci, když se chtějí přiblížit k ukrajinským obranným liniím. V oblastech, kde se to doslova hemží sebevražednými drony, proto využívají vedle klasických bojových vozidel také čtyřkolky, motocykly a během posledních měsíců i čínská terénní autíčka. Ta si již získávají neblahou proslulost. Zatímco první jmenované stroje vojákům nabídnou alespoň rychlost a manévrovatelnost, v případě bugin se nemohou spolehnout ani ně. To jasně ukázalo i nedávno zveřejněné video, které není vhodné pro děti a citlivé povahy.

Za golfové vozíky, označují pozorovatelé upravená terénní autíčka čínské provenience, která do své výzbroje na Ukrajině zařadila ruská armáda. Pouhá kombinace nízké ceny a snadné dostupnosti z nich ale rozhodně nečiní ideální stroje pro dopravu po ukrajinských pláních, protože své posádce neskýtají pražádnou ochranu.

Svědčí o tom i video, které na sociální síti Telegram zveřejnila jednotka ukrajinských dronařů sloužících v řadách 47. samostatné motorizované brigády Magura. Ta v minulosti bránila mj. Avdijivku i okolní obce a nadále vzdoruje ruskému tlaku v Doněcké oblasti.

Záznam, pořízený bezpochyby sledovacím dronem, zachytil marnou snahu ruského řidiče čínského vozítka, uniknout malému ukrajinskému bezpilotnímu prostředku, řízenému z pohledu první osoby, který se na něj zaměřil, nedaleko typického ukrajinského lesního remízku vysazovaného mezi dílčími úseky polí.

Řidič se ze svého stroje snaží „vymáčknout, co se dá“, ale proti operátorovi dronu, jenž si ho vyhlídl, nemá sebemenší šanci. Po zásahu se vozítko promění v neovladatelný kouřící vrak. Na záběrech je patrné, že spolujezdec patrně vyvázl a nyní uprostřed otevřeného pole zvažuje, co si počít dál.

Jak již dříve uvedl komentátor amerického webu Forbes, David Axe, ruská pěchota čelí na rozlehlých, odkrytých a zaminovaných ukrajinských polích neřešitelnému problémům, a to i při mechanizovaných útocích.

Pokud se ukryjí do přepravních prostorů svých obrněnců, hrozí jim, že najedou na minu a uvnitř železného prostoru proměněného v pec zahynou strašlivou smrtí v plamenech. Pokud se po starém zvyku, známém již od časů Rudé armády vezou na obrněných vozidlech, stávají se kořistí ukrajinských dronů.

Alternativou pro rychlé přesuny mohou být čtyřkolky a terénní motocykly, z nichž druhé zmíněné stroje se objevily na videu zveřejněném v nedávné době. Zachycuje přesun ruských vojáků, kteří podnikli nájezd na ukrajinské pozice. Ani v takovém případě samozřejmě přesouvající se pěchotu nic nechrání. Mohou se však spolehnout na lepší manévrovatelnost a větší nenápadnost svých strojů, které navíc, vzhledem ke své přepravní kapacitě nemusí být pro přetížené ukrajinské dronaře tak atraktivní, aby jim dali přednost před jinými „šťavnatějšími“ cíli, například čínskými buginami.

Přečtěte celý článek