VIDEO: Nový typ ukrajinských dronů devastuje ruskou obranu. Číhá na ni vysoko nad frontovou linií

před 2 týdny 34

Nová zbraň, kterou Ukrajinci už dlouho a palčivě potřebovali, si podle všeho již našla cestu k sériové výrobě a na bojiště. Jedná se o nový typ vyčkávacích sebevražedných dronů, jež připomínají ruské Lancety a které se objevily na záběrech ukrajinské tajné služby SBU. Ukrajinci s jejich pomocí loví především protiletecké zbraně nepřítele.

Nový typ dronu Ram II vyráběný na Ukrajině se podle všeho objevil na videu, jež před několika dny zveřejnila na Telegramu ukrajinská tajná služba SBU. Obsahuje záběry ničení ruské protivzdušné obrany pomocí bezpilotních zbraní. Informuje o tom americký Forbes.

Jak píše tamní komentátor David Axe, Ukrajincům podobný typ zbraně bolestně chyběl, zatímco Rusové díky svým dronům Lancet nemilosrdně ničili jejich protivzdušnou obranu a další techniku. Nyní se však zdá, že se jim konečně podařilo na ruskou zbraň odpovědět. Vymysleli a sériově vyrábějí svou vlastní verzi tzv. vyčkávací munice.

Její hlavní výhodou je především vyšší dolet, než mají klasické FPV drony, jejich ničivá síla a také jejich značná míra autonomie. Lancety a podobné zbraně se pohybují ve výšce v kruzích a kamerami skenují terén pod sebou. Jakmile identifikují přítomnost nepřátelské techniky, zaměří se na ni, přiletí k ní a ve vzdálenosti necelého metru se zničujícími následky explodují.

Forbes s odvoláním na zjištění analytika vojenských ztrát vystupujícího pod přezdívkou Andrew Perpetua uvádí, že zmíněné video zachycuje patrně některé z prvních útoků těchto ukrajinských dronů Ram II, které mají dosah až 30 kilometrů a unesou tříkilovou výbušnou hlavici. Ukrajinská firma Deviro je má sériově vyrábět od února a nejedná se o kopie Lancetů, ale o zbraně vyvinuté podle vlastní ukrajinské technologie.

Perpetua napočítal za jediný den pět podobných útoků těchto zbraní, přičemž kořistí se stávala protivzdušná technika nepřítele. Dopad využití vyčkávacích dronů na frontě by mohl být především ten, že umožní ukrajinským pilotům operovat blíže nepříteli a útočit na jeho pozice podobně, jako ruské síly ničí ukrajinské pozice za využití klouzavých pum.

Přečtěte celý článek