VIDEO: Ochránci zvířat kritizují obchodní řetězec. Upozorňují na podmínky chovů kuřat

před 1 měsíc 32

Spolek OBRAZ – Obránci zvířat minulý týden na sociálních sítích zveřejnil záběry, na který jsou vidět otřesné podmínky kuřat na několika farmách. Nyní spolek upozornil na reklamní komunikaci řetězce Albert právě v porovnání se záběry z chovů, ze kterých odebírá maso.

Supermarket Albert se ve svých reklamách prezentuje jako řetězec, který odebírá maso z chovů, kde je o zvířata dobře postaráno, upozorňuje spolek v tiskové zprávě. Zveřejnil proto nové video „Únik pravdy v oddělení kuřat“, které komunikaci Alberta staví do kontrastu s reálnými záběry chovů, z nichž kuřata odebírá. Ve videu hraje například známý herec Jiří Černý, který se v roli manažera Albertu pokouší „uniklou pravdu“ křečovitě zakrýt.

VIDEO: Obránci zvířat / se souhlasem

Obránci zvířat zveřejněním videí minulý týden odstartovali kampaň Albertova krutost. Záběry pocházejí ze tří chovů, které vykrmují kuřata následně prodávaná v supermarketech Albert. Konkrétně má jít o farmy v Semtěši ve Středočeském kraji, Slavěticích a Batelově na Vysočině. Ke kampani se přidávají i další známé osobnosti jako zpěvačka Jana Fabiánová nebo herec Václav Neužil. Společně požadují, aby Albert, stejně jako v zahraničí, vyžadoval lepší standardy chovu kuřat. 

„Chtěl jsem pomoci upozornit na krutost, bolest a utrpení kuřat, protože věřím, že tohle nikdo opravdu nechce. Svět je v lidských rukou a je jen na nás, jestli z něj bude peklo, nebo ne,“ říká herec Jiří Černý, který hraje v novém videu.

„Albert tvrdí, že jejich maso je z chovů, kde je o kuřata dobře postaráno. My ale víme, že maso, které prodává Albert, pochází z chovů, kde žijí kuřata v opravdu katastrofálních podmínkách. Jestli vám to také není lhostejné, mrkněte na www.albertovakrutost.cz a normálně do Alberta natvrdo napište, co si o tom myslíte a vyzvěte je, ať s tím skoncují,“ vyzývá veřejnost Václav Neužil ml.

Záběry z chovů Albertových kuřat dosud na sociálních sítích podle spolku zhlédly téměř dva miliony lidí. Upozornil také, že po zveřejnění záběrů řetězec „reklamy se spokojenými zvířátky“ stáhnul ze svého YouTube kanálu. 

„Je nejvyšší čas, aby se Albert přestal vymlouvat a házet vinu na všechny ostatní. Je to právě Albert, který si u svých dodavatelů diktuje podmínky. Pokud chce uvést své reklamy do souladu s realitou, musí začít vyžadovat konkrétní změny, zejména chov zdravějších plemen a více prostoru pro každé kuře. Doma v Nizozemsku a Belgii už to Albert udělal a není žádný důvod, proč by ke stejnému kroku nemohl přikročit i v Česku,“ uvedl vedoucí kampaně Radim Trojan.

Albert minulý týden na dotaz deníku FORUM 24 řekl, že drůbeží maso odebírá výhradně od tuzemských chovatelů, kteří jsou pod kontrolou státních dozorových orgánů. „Naši dodavatelé nám zaručují nejen český původ, ale také plné dodržování všech legislativních požadavků, včetně ohledu na pohodu zvířat (animal welfare). Pro zvýšení transparentnosti našich produktů a informovanosti spotřebitelů tiskneme na balení QR kód, který umožňuje zákazníkům zjistit informace o místě farmy, kde bylo kuře chováno,“ uvedl mluvčí Jiří Mareček. Dodal, že záběry byly pořízeny na farmě společnosti RABBIT podnikatele Zdeňka Jandejska.

„Minimální standardy, které od dodavatelů požadujeme, jsou veřejně přístupné na našem webu. Zdůrazňuji, že to jsou minimální standardy. Ale pak jsou tu ještě naše další aktivity – jako první maloobchodník na českém trhu jsme představili ucelený program vlastní značky kuřete z obohaceného chovu. Tento typ chovu pomalu rostoucí drůbeže se odlišuje od běžných kuřat, chová se na oddělených farmách s obohaceným chovem a prodlouženou délkou výkrmu,“ uvedl řetězec.

Firma RABBIT potom v prohlášení uvedla, že chov kuřat, jejich transport a zpracování se řídí platnými právními předpisy, konkrétně veterinárním zákonem, zákonem na ochranu zvířat, směrnicí rady 2007/43/ES o minimálních pravidlech pro ochranu kuřat chovaných na maso. „Každá farma má přiděleno registrační číslo hospodářství a vykonává zde dozor místně příslušná státní veterinární správa,“ popsal podnikový ředitel Tomáš Fulín. Na farmě podle něj nebyly za poslední tři roky shledána jakákoliv provinění a porušení platných předpisů upravujících chov kuřat na maso.

Přečtěte celý článek