VIDEO: Okupanty už neskryje ani tma. Na frontu dorazily drony vybavené termovizí

před 1 měsíc 34

Operátoři útočných dronů z roty systémů bezpilotních útočných letadel 12. brigády Azov předvedli novinku, kterou byly jejich sebevražedné stroje vybaveny. Jde o termovizi, která jim umožňuje útočit i za zhoršené viditelnosti, a to včetně naprosté tmy. Jednotka díky nim již zničila první obrněné vozy okupantů.

Díky efektivním akcím ukrajinských dronů museli ruští nájezdníci omezit v prostoru Kreminny v Luhanské oblasti útoky během dne, neboť utrpěli značné ztráty techniky i personálu.

Rusové tedy změnili taktiku a začali vést svoje útočné operace v noci. Příslušníci jednotky protivzdušné obrany 12. brigády Azov však dostali díky nadacím Kolo a Come Back Alive k dispozici první vzorky útočných sebevražedných dronů vybavených termovizními kamerami a již je použili v boji.

„Nyní tak mohou operátoři ničit nepřátelskou techniku a personál v kteroukoli denní i noční dobu,“ napsala k zveřejněnému videu 12. brigáda.

„Více takových útočných dronů znamená více překažených nepřátelských plánů. Proto připravujeme velkou sbírku na noční útočné drony,“ dodali zástupci 12. brigády.

FPV drony s termokamerou připravuje pro ukrajinské obránce i česká iniciativa Vozím drony na Ukrajinu, která na konci února na svém účtu na síti X oznámila, že se podařilo konfigurovat další typy dronů včetně „extrémně levné termokamery“, kterou se podařilo zajistit i pro budoucí sériovou výrobu dronů.

Přečtěte celý článek