VIDEO: Práce pro Havla byla vysoká škola života, říká Veronika Vrecionová

před 1 týden 33

ROZHOVOR / Od práce na Hradě s Václavem Havlem přes starostku až do Evropského parlamentu. O svém životě a politické kariéře promluvila Veronika Vrecionová (ODS), dvojka kandidátky SPOLU do europarlamentu, v 15. díle Pravýho podcastu.

„Vystudovala jsem VŠE před převratem, takže o ekonomice vím přesně to, jak nemá být,“ vzpomíná s úsměvem Vrecionová. O svém následném zaměstnání v kanceláři prezidenta Havla říká: „Byla to úžasná doba. Začínal se rodit náš demokratický systém. Tehdy to nefungovalo jako dnes, kdy máme parlament, vládu a prezidenta a každý má ústavou určenou roli. První dva roky po převratu bylo mocenské centrum na Pražském hradě.“

Politika ji nadchla, a tak postupně začala spolupracovat s ODS, např. během kampaně senátora Jiřího Oberfalzera v roce 2004. Stala se členkou a za ODS byla zvolena starostkou své domovské obce Přezletice. „Práce starostky je pro ženu, která chce na děti ještě dohlížet, úplně geniální. Pokud děti měly něco ve škole, tak jsem všeho mohla nechat, protože tu práci jsem stejně musela dělat po večerech doma,“ vysvětluje politička. Později byla za ODS zvolena do senátu, poslanecké sněmovny a samozřejmě do Evropského parlamentu. „Nebyla jsem už jen v kraji a nebyla jsem prezident,“ komentuje se smíchem.

K svému současnému působení v europarlamentu říká: „Mrzí mě, že lidi evropskou politiku hrozně podceňují, protože 80 % legislativy už je dnes jen implementace evropského práva.“ Obratem ale dodává, že záleží i na implementačním procesu, který často dopad evropských norem zhoršuje. „Pokud budeme posílat do Evropského parlamentu správné lidi, budeme mít možnost ty věci ovlivňovat tak, aby se s nimi Česká republika dokázala poprat,“ shrnuje europoslankyně.

Jaký byl život mladých na sklonku totality? Lze skloubit politiku s rodinným životem? Jak hodnotí 31. kongres ODS? Proč změnila názor na koalici SPOLU? A kdo ukradl přezletickou značku?! Poslechněte si 15. díl Pravýho podcastu s Veronikou Vrecionovou!

Podcast vzniká ve spolupráci s Pravým břehem – Institutem Petra Fialy a Institutem pro demokratickou společnost.

Zadavatel: Koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09 / Zpracovatel: Pravý břeh, z.s.

Přečtěte celý článek